RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overvektige barn får ikke hjelp

Foto: Shutterstock/Illustrasjon
Sist oppdatert:
Fedmepolitikken i Norge er latterlig, mener svensk overlege.

(SIDE2): - Å tro at en eplebit hjelper, er latterlig! Den svenske overlegen Charlotte Björk Ingul langer ut mot satsingen på forebyggende arbeid for overvektige barn og unge. Hun mener det ikke skorter på dokumentasjon på hva som må gjøres, men at man ikke satser på de rette stedene og at kommunikasjonen er feil.

- Gratis skolemat
Overlegen ved Institutt for sirkulasjon og bidlediagnsotikk Det Medisinske Fakultet, NTNU mener man heller bør innføre gratis mat i barnehager og skoler, istedenfor den fruktordningen som foreligger i dag. Det kan bidra til å utjevne de sosiale forskjellene i samfunnet med 1,5 ganger høyere dødeligheten blant den lavere sosioøkonomiske gruppen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Å oppfordre barn til å gå på skolen og spise en eplebit er selvfølgelig ikke godt nok for å få effekt på folkehelsen, sier hun.

Overvektsproblematikken i Norge blir nemlig bare verre og verre for hvert år som går, og selv om Norge ligger langt etter USA og Storbritannia som er versting-land for barnefedme så har det gått så langt at det er en trussel for folkehelsa.

- Med en fedmeepidemi som truer den norske folkehelsen på sikt gjøres altfor lite forebyggende arbeid. Generelt i barnehage, skole/SFO og på helsestasjonene er man dårlig på å ta opp overvektsproblematikk når det gjelder barn og ungdom. Forebyggende arbeid må begynne allerede når mor er gravid på helsestasjonen. Hvis begge foreldre er overvektige har barnet 80 prosent risiko å utvikle overvekt, sier hun.

90 millioner på fedmemedisin
Ifjor betalte fete nordmenn nesten 90 millioner kroner for reseptbelagt fedmemedisin. Det utgjør 12.012 brukerdoser av medisinen hver eneste dag og økningen fra 2006 til 2007 var på 16 prosent.

- Økningen er positiv, men det skrives fortsatt ut for lite fedmemedisin i Norge til de som virkelig trenger det, sa senterleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst på Sykehuset i Vestfold HF til Side2 da vi snakket med ham tidligere i uken. Les saken her: Tok 4.384.475 slankepiller

Björk Ingul mener medisiner ikke er veien og gå, men at forebyggingen må skje tidlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Medikamentell behandling for å redusere vekt er i liten grad prøvd på barn og ungdom. Jeg syns ikke det er et alternativ. De familiebaserte programmene som går på livsstilsforandringer med økt fysisk aktivitet, kostholdsopplæring og fokus på å redusere sedat atferd er en bedre løsning. Skolebaserte program kan også fungere. «Stor og sterk» er et behandlingstilbud til overvektige barn og unge på Ulllevål sykehus.

Les om «Stor og Sterk» prosjektet her: 70 prosent har blitt slankere

Hvem har skylden?
- Sentrale myndigheter og matvareindustrien må ta en hel del av skylden. Jeg er dypt skuffet over politikere med makt som ikke har evne til å se at forebyggende behandling er mye mer kostnadseffektivt, sammenlignet med behandling av overvektsrelaterte sykdommer. I barnehager og skoler har man pedagoger for å formidle kunnskap til barn og ungdom. Det samme bør gjelde kostholdet, spesialutdannet kokker som sammen med ernæringsfysiologer forbereder og serverer barn og ungdom ernæringsmessig riktig kost.

For det kan være for sent å vente helt til barna er voksne, mener Björk Ingul.

- Et feilaktig kosthold som barn er ikke alltid så lett å gjøre noe med som voksen. Dessuten øker risikoen for sykdom.

Usunn mat billigere
Veien å gå er et sunnere kosthold og Björk Inguls oppfordring er å gjøre sunn mat billigere.

- Usunn mat er billig og tilgjengelig 24 timer i døgnet. Sunn mat er dyr og ikke tilgjengelig. Vi må derfor sørge for at sunn mat i form av magert kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker blir billigere enn energitett mat og mat med mye sukker. Sunn mat må bli mer tilgjengelig enn usunn i butikker, på bensinstasjoner, ved idrettsarenaer også lignende. Vi må begynne å servere ernæringsriktige varme måltider i barnehage og skole.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overlegen har i samarbeid med professor Ulrik Wisløff tatt saken i egne hender og prøver nå på en ny måte å endre matvaner blant ungdom på ungdommens premisser.

De har laget konseptet «Rocka Mat» som de skal forske på fremover og formidle ut til hele landet. Ideen er å servere sunn mat til barn og ungdom på deres egne arenaer. Og maten skal også være i en innpakning som ungene kan like.

- Foreløpig går vi på fotballspillere og vil påvirke disse, siden det er den største idretten. Men vi tenker å utvide dette til å gjelde alle idretter og vi tror at idrettsungdom kan være forbilder også for dem som ikke er fysisk aktive og kan påvirke disse positivt. Skoler og helsevesenet er et naturlig neste skritt om vi lykkes med dette prosjektet.

Dette er «Rocka mat»:
Stikkord til daglig er grove meltyper, fiber, frukt, grønnsaker, hvitt kjøtt, fisk, magre melkeprodukter og vann til drikke.

Pass på at det gode grunnlaget ikke ødelegges på treningssamlinger og konkurranser. Søte kaker, fete pølser, brus, godterier og lignende er vanlig på idrettsarenaer – men dette er mat som drar prestasjonen din nedover! Sørg heller for å få i deg mat og drikke som gjør deg bedre, slik idrettsstjerner gjør.

Rocka topp 4:
1. Brødmat, ris, poteter og pasta gir kroppen drivstoff.

2. Drikk vann, melk og juice. Styr unna saft og brus!

3. Spis 5 om dagen – frukt og grønnsaker holder oss friske.

4. Fisk og magre kjøttprodukter bygger opp musklene.

LES MER HELSE, TRENING OG VELVÆRE

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere