RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- På høy tid med giftinformasjon

Foto: Scanpix
Det mener Bellonas Frederic Hauge om at Secora nå må legge frem giftdata.

- Det skulle bare mangle at disse opplysningene ikke ble gjort tilgjengelig. Det virker som Secora har hatt et veldig gammeldags tankesett rundt det å gjøre informasjon tilgjengelig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Nettavisen.

Onsdag ettermiddag ble det klart at Fiskeri- og kystdepartementet pålegger Secora å gi Norsk Presseforbund informasjon om ekkoloddundersøkelser fra grunnen utenfor Malmøykalven i Oslofjorden. Det er Secora som står for mudringsarbeidet i forbindelse med giftdeponeringen i området.

- Ikke interessant
- Det er vel ikke akkurat sånn at Fiskeri- og kystdepartementet har pålagt oss å gi opplysninger til Norsk Presseforbund. Vi har fått tillatelse til å legge frem dataene, sier administrerende direktør Ole-Johnny Johansen i Secora til Nettavisen.

- Vi har tidligere tilbudt både Oslo Havn og Statens forurensningstilsyn innsyn i dataene, noe de har avslått. Jeg kan ikke skjønne at dette skulle ha interesse for noen andre.

Det er derimot Bellona-lederen sterkt uenig i.

- Det er en dårlig unnskyldning. Bellona har tidligere bedt om å få innsyn i dataene og det har absolutt interesse for oss, sier Hauge.

Ifølge Johansen vil ikke ekkoloddresultatene skape ramaskrik.

- Dette er ikke så skummelt som folk tror.

- Gledelig
Hotellkonge Petter Stordalen har engasjert seg sterkt i kampen mot dumping av giftig slam utenfor Malmøykalven. Han ser frem til å få tilgang til informasjon om hvordan deponeringen påvirker havbunnen.

- Det blir spennende å se om man ut fra dataene kan se hvordan det ser ut på bunnen, og om man kan få klarhet i hvor mye som har lekket. Spesielt i forhold til de siste opplysningene som har kommet frem, om at Secora ikke har fulgt prosedyrene de er pålagt, sier Stordalen.

Tidligere i måneden sto en tidligere Secora-ansatt skipper frem og innrømte at han hadde dumpet tonnevis med giftig slam rett ut i vannet - uten å pumpe det ned i grunnen.

- Dette er gledelig og viktig. All info som nå kommer frem, tror jeg er viktig, mener Stordalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere