RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- På tide at loven endres

Sist oppdatert:
I det nye barnelovforslaget foreslår regjeringen å frata personer som er mistenkt for drap på nåværende eller tidligere samboer eller ektefelle, foreldreretten til felles barn.

Den nåværende loven er slik at en forelder, selv om personen er mistenkt for drap på barnas mor, automatisk får beholde foreldreretten. I en rekke saker har denne regelen ført til rettssaker mot drapsmistenkte eller dømte. Slike saker har blant annet vært initiert av besteforeldre som krever rett til å ta vare på barnebarna, på bekostning av barnas gjenværende forelder.

Forsvarte foreldrerettskrav
Dette var blant annet tilfelle i den såkalte Olsvik-saken, der Hanne Kristine Olsen ble skutt i City Park-garasjen i Bergen. Eks-mannen, Yasin Yabr, ble arrestert i Sogn senere samme dag, og krevde umiddelbart å få beholde foreldreretten over barna.

- Jeg har forståelse for endringsforslagene. Den nåværende loven er en lov som åpenbart strider mot folks generelle rettsfølelse. Det er klart at personen som hevder sin uskyld vil føle seg krenket, men det er like klart at på mange vis vil det stride mot folks rettsfølelse at en person som har drept barnas mor eller far skal kunne sitte med foreldreansvaret, sier bergensadvokaten Odd Drevland til TV 2 Nettavisen.

Drevland var forsvarer i Olsvik-saken. Hans klient sto også tiltalt for drapsforsøk på datteren, som ble invalidisert. Allikevel ble Yabr umiddelbart tildelt foreldreretten etter drapet på eks-kjæresten– en rett han ikke i kraft av sin tidligere samboerstatus.

- Jeg fullførte hans sak, og forsto hans synspunkter, men mener altså at dette er en lovendring man bør ha forståelse for, understreker Drevland.

- En løsning folk ikke forstår
Om forsvarere av den nåværende loven, der det går automatikk i at en drapsmistenkt forelder beholder forsørgeransvaret, mener han at de som synes dette er en grei løsning, trolig mener dette ut fra tjenesteforhold.

- Jeg tror ikke det lå noen hensikt bak å gi drapsmistenkte automatisk foreldrerett, men at lovgiver ikke tenkte på problemstillingen. Etter min mening taper samfunnet på at man har løsninger folk ikke forstår, understreker Drevland.

Bakgrunnen for den forrige barnelovendringen, var at biologiske fedre som ikke hadde inngått ekteskap med barnas mor, måtte gjennom en lang og byråkratisk prosess for å få foreldreansvaret, dersom barnas mor døde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere