*Nettavisen* Nyheter.

- Panikkartet av Kolberg

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Martin Kolbergs islam-utspill er et panikkartet svar på Frps innvandrings-offensiv. Det feilet grovt, mener BT-redaktør Trine Eilertsen.

17.03.09 17:32

- Fremskrittspartiet leder innvandringsdebatten, mens Arbeiderpartiet er ute å kjøre. Martin Kolbergs utspill havnet rett i grøften, fastslår sjefredaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende overfor Nettavisen.

- Kolberg prøver å bruke en retorikk som Arbeiderpartiet ikke har brukt før, i et forsøk på å vinne tilbake velgere. Jeg tror ikke han klarer det, sier hun.

Det var 12. mars at Kolberg på NRK Dagsrevyen lovet at Ap skulle gå i front mot ekstremistene. Tirsdag gikk stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) hardt ut mot utspillet og egen partiledelse da han hevdet at det ikke var noen trussel fra islam i Norge. Frp-formann Siv Jensen hengte seg på debatten og hevdet Jagland var naiv. Samme dag gikk Kolberg igjen ut i NRK og henviste til PSTs trusselvurdering rundt ekstremistiske miljøer i Norge.

- Politiet har jo bekreftet at det finnes radikale islamister i Norge, sier Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg til NRK.

Les også: Slakter Kolberg
Les også: - Det finnes ikke noen trussel
Les også: -Jagland er blåøyd

- Konkurranse
Bergens Tidendes sjefredaktør får støtte av valgforsker Anders Todal Jenssen.

- Det dette handler om, er en symbolpolitikkonkurranse med Frp. De er jo det mest innvandrerkritiske partiet, og har fått de andre partiene til å fremstå som handlingslammet og inkonsekvente. Ap svarer med at de er akkurat like tøffe. Men når de handler slik, så øker Frp sin retorikk, og forskjellen mellom partiene fremstår som akkurat like store, sier Todal Jenssen.

Hijab og terror
Valgforsker Todal Jenssen påpeker at for Frp er alle muslimer ekstreme og annerledes , mens Ap snakker om radikal islamisme, om terror og al-Qaida som alle er imot, men som ikke er uttrykt på den måten i Ap. Derfor reagerer også andre internt i partiet.

- Fordi mediedebatten er så unyansert, virker det som om det er det samme som Frp kommer med, og Kolberg blir ikke forstått. Dette er en type utspill som er vanskelig å forhåndsklarere nedover i organisasjonen, sier Todal Jenssen.

- Slike interne partidiskusjoner som dette har ført til, er veldig usunt. Velgerne kan ikke fordra interne diskusjoner, sier Eilertsen.

Kan tape velgerne
Todal Jenssen ser på Kolbergs utspill som et krisetiltak.

- Ap ser at de taper innvandringsdebatten og handler overilt. De driver skadehåndtering. Jeg tror ikke at de kan vinne velgere, men de kan redusere tapet sitt til Frp.

Eilertsen mener Arbeiderpartiet ikke makter å hente velgere fra Frp med Kolbergs utspill.

- De av velgerne som er innvandrerkritiske, blir i Frp uansett. Ingen partier kan konkurrere med dem på dette punktet. For de som er litt mer nyansert i synet sitt, den normale Ap-velgeren, er det litt langt å gå å erklære kamp mot radikal islam. Det er stor forskjell på hijab-debatten og blasfemi-saken, som er som hverdagsinnvandringssaker, til radikal islam. Kolbergs utspill faller litt mellom to stoler, sier Eilertsen.

- Musestille
Valgforskeren og den politiske redaktøren tror Arbeiderpartiet nå har mest å tjene på at debatten legges død.

- Jeg tror at Ap håper at utspillet til Kolberg holder, så må de bli musestille. Jeg tror Kolberg også ser at de ikke kan slå Frp på innvandringsdebatten, sier Todal Jenssen.

- Kolberg står veldig alene her, og det har oppstått en en høflig stillhet etter at Jagland tok debatten ned i dag. Denne saken kommer til å dø sakte hen til vi ikke hører noe mer, mener Eilertsen.

- En trussel, men ikke stor
Kolberg selv kommenterer Jaglands utspill slik overfor Nettavisen.

- Det er galt av Jagland å stille spørsmål ved om jeg vet hva «radikal islam» er. Selvsagt vet jeg det. Jeg har aldri sagt at de utgjør en stor trussel, men de fins - og vi vil ikke at de skal få fotfeste i samfunnet, sier Kolberg til Nettavisen.

- Skaper debatten splid i Ap?

-Det er legitimt at dette skaper diskusjoner, men jeg gir uttrykk for Arbeiderpartiets syn på dette.

- Er det noe av det du har sagt du angrer på eller vil presisere?

- Nei! Men vårt synspunkt er mye bredere. Vi er i mot ekstreme samfunnsretninger, det har Ap vært i hele sin historie, sist for kvinner. At jeg sier at vi slåss mot ekstremister, er helt naturlig.

Frp er fornøyd med dine utsagn. Hva synes du om det?

- Det er et atlanterhav mellom Arbeiderpartiet og Frp når det gjeldre innvandring. Frp har ingen integreringspolitikk, sier Kolberg bestemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.