RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pappa ut av fødestua

Sist oppdatert:
Bjørn Backe, professor i fødselshjelp, foreslår at enkelte fedre ikke skal få være i fødestua når mor føder.

Backe, som er overlege ved St. Olavs hospital og professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved NTNU, sier til Adresseavisen at enkelte menn kan få psykiske problemer av å være med på en fødsel.

Kan få traumer
- Fedrene kan være så forberedt de bare vil, men den første gangen vil det for mange oppleves som ganske så dramatisk. For noen fedre er det frydefullt og gøy å være med, men det er ingen tvil om at noen menn kan få sterke følelser og traumer, sier Backe til avisen, ifølge NTB.

Backe sier han er klar over at forslaget hans er politisk ukorrekt, men sier at fedre «ofte ender opp som pasienter som må trøstes av jordmor».

- Når far blir grepet av angst kan det hele gå i en helt gal retning. Det kan være et problem for jordmor at far er med fordi hun ikke får bare en, men to pasienter. Det kan ende med at jordmor må bruke tid på far - på bekostning av den hjelpen hun skulle gitt til den fødende, sier Backe til Adresseavisen.

Svimer av
Både ved Rikshospitalet og ved Haukeland sykehus får Backe langt på vei støtte.

- Etter mye erfaring med dette vil jeg si meg enig med Bjørn Backe: For de fleste fedre er det en fantastisk opplevelse å være tilstede ved fødselen, men hvis det skjer komplikasjoner blir det for noen skremmende, og ikke den gode opplevelsen de hadde håpet på, sier Ole-Erik Iversen, professor og overlege ved Kvinneklinikken ved Haukeland.

Det er ingen uvanlighet ved kvinneklinikkene at fedre svimer av eller må ha hjelp til å sette seg mens fødselen pågår, forteller han.

- Noen føler press
Overjordmor Bente Rønnes ved Rikshospitalet sier hun håper fedre som ikke ønsker å være med på fødselen klarer å si nei.

- Det er ikke sikkert alle burde være til stede. Noen føler det er en forventning og et press om å være til stede under fødselen, men det må være opp til hver enkelt fra hva de ønsker, og hver enkelt kvinne hvem de ønsker å ha som støtteperson under fødselen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at fedrene ikke er en belastning for helsearbeiderne, og at de aller fleste fedre har stor glede av å være med på fødselen.

- Men vi håper at de som ikke har lyst klarer å få sagt fra om det. Jeg vet ikke om de alltid klarer å si nei, sier hun.

Hva mener du? Bør pappa få lov til å være der når mor føder?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere