- Parkeringsgebyrene er for lave

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

- Vestkantfolk er de verste til å parkere, sier parkeringsvakten til Nettavisen.

03.03.10 12:51

- Det kanskje er litt overraskende, men det kan virke som om folk i Oslo vest opererer med en holdning som sier at de har lov og rett. Altså tror de at de kan ta seg mer til rette, sier parkeringsvakt Lasse Beichmann til Nettavisen.

Ellers trekker han fram innerste del av Stenersgata ved Oslo City kjøpesenter, og Tøyengata på Grønland som parkeringsverstingene.

- I sistnevnte parkerer folk ulovlig på begge sider av veien. Dette gjør det umulig for eksempelvis to busser å passere hverandre. Det skal også nevnes at det syndes mye i hele sentrumsgryta.

Gjemmer seg ikke i buskene
Nettavisen er med Beichmann på inspeksjonsrunde på Grønland. Allerede rundt første sving står en bil feilparkert. Vedkommende har helt tydelig parkert rett ved et forbudsskilt.

- Nå blir vi stående her i omtrent fem minutter for å se om eieren kommer tilbake. Det er jo lov med av- og pålossing, sier Beichmann.

Han synes i grunn det er snodig at folk misforstår parkeringsskilt.

- De er akkurat som fartsskilt. Det gjelder fra skiltet, ikke foran. Så det er ingen grunn til å parkere der. Den største grunnen til at folk parkerer feil er at de ikke forstår skiltene tilstrekkelig. Dette burde bli en større del av kjøreopplæringen, påpeker han.

Han synes det er trist å gi bøter til folk som har betalt, men dessverre parkert på ulovlig sted likevel.

Står ikke og venter
- Stemmer myten om at parkeringsvakter venter på å ta deg?

Beichmann henter fra en rugende latter fra mageregionen.

- Jeg kan si med hånden på hjertet at vi ikke gjemmer oss i buskene. Vi som jobber i det offentlige får ikke provisjon, kun timelønn. Mange tror det, men det er bare tull, forteller han.

- Jeg jobber ikke først og fremst for å gi bøter, men for å regulere og skape et sikkert trafikkbilde. Gebyrer er bare et hjelpemiddel for å oppnå dette.

Hvordan private bedrifter opererer verken vet han, eller ønsker han å spekulere i.

20 voldsepisoder per år
- Får du mye kjeft som parkeringsvakt?

Beichmann forteller at han stort sett aldri ser sjåførene han bøtelegger, men at ni av ti oppleves på en positiv måte.

- Jeg liker å gi en ordentlig forklaring på hvorfor de står feilparkert. Om ikke lovbruddet er direkte trafikkfarlig hender det at vedkommende slipper med en advarsel.

Men noen uheldige episoder er ikke til å unngå.

- Det vil alltid finnes de som ikke ønsker å forstå. Da kan det bli litt kjefting og noen skjellsord slengt min vei. Gjennomsnittlig har vi 20 voldsepisoder per år, forteller han.

Da er det stort sett snakk knuffing og trusler, men for et halvt år siden fikk Beichmanns kollega skikkelig juling.

- Det var en stygg episode. Skjer noe slikt må vi gå til psykolog i ettertid for å bearbeide hendelsen.

Jeg skulle bare...
På sine fire år ute i parkeringsjungelen har Beichmann opplevd stort og smått. Noen unnskyldninger og bortforklaringer har overlevd årenes løp.

- Neste alle unnskyldninger begynner med «jeg skulle bare», understreker han.

Utenom «å bare skulle noe» får Beichmann ofte beskjed fra parkeringssyndere at de hjalp ei gammel dame med varer, eller opp noen etasjer.

- Og det er alltid ei dame! Aldri en mann. Hvis noen i fremtiden sier at de hjalp en gammel mann så skal de få slippe bot. Da snakker de nok sant, sier Beichmann.

Han humrer litt for seg selv.

- Du har jo også klassikere som «det var ingen andre parkeringsmuligheter», eller at de forsøker belære meg i faget mitt. Jeg har aldri tapt en slik diskusjon, påpeker han.

Det er nemlig ALLTID et annet sted å parkere.

- Så er det jo alltid ei frøken fra tid til annen som bevvist knapper opp en ekstra knapp i skjorta.

- Gebyret er for lavt
- Synes du Oslo er en dyr by å parkere i?

- Nei. Ikke i forhold til andre europeiske byer.

Beichmann forteller til Nettavisen at han mener bøtene er for lave i hovedstaden.

- Skal du stå en hel dag i sentrum er det verdt å ta sjansen. Selve gebyret er jo lavere enn parkeringskostnadene for en hel dag, understreker han.

- Er det ekstra mange syndere nå om vinteren?

Beichmann svarer tvert nei.

- Sommeren er verst. Da finnes det ikke brøytekanter, og snø på fortauene. Det blir enda flere tilgjengelige steder å feilparkere på, samt flere biler totalt på veiene, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag