- Pårørende sjokkert etter frifinnelse

Sju polske håndverkere omkom i brannen i Drammen.

07.05.10 08:06

Borgarting lagmannsrett har frikjent den 55 år gamle polske mannen som var tiltalt etter dødsbrannen på Gulskogen i Drammen den 9. november 2008.

Mannen ble i Drammen tingrett i desember i fjor dømt til 2,5 års fengsel, og til å betale erstatning til de etterlatte.

Tingretten mente mannen hadde manipulert med sikringene i huset, og at det førte til storbrannen som kostet sju personer livet.

De pårørende reagerer nå med sjokk på frifinnelsen:

- De ble veldig overrasket og sjokkert da de fikk vite dommen, i og med at mannen ble dømt i første instans, sier bistandsadvokat Caroline Heien Berg til NRK.no.

- Manipulerte sikring
Ifølge tiltalen skal 55-åringen har manipulert med en eller flere sikringer i husets første etasje ved at han demonterte en eller flere sikringer, og la inn en metalltråd/kobbertråd for å øke kapasiteten på strømtilførselen.

«Dette første til overbelastning på det elektriske anlegget, med den følge at det oppsto brann i boligen natt til søndag 9. november 2008», står det i tiltalen.

Borgarting lagmannsrett mener imidlertid at dette ikke er bevist.

«Lagmannsretten legger på bakgrunn av tiltaltes egen forklaring til grunn av han har manipulert en sikring i sikringsskapet. Han har imidlertid benektet å ha gjort dette like før brannen, slik det er lagt til grunn i tiltalen», skriver lagmannsretten.

Retten skriver at det ikke er bevist at det er noen årsakssammenheng mellom manipulasjonen tiltalte foretok og brannen som oppsto.

- Tvil om brannårsak
Det påpekes også at det er tvil om hvor brannen startet, og om den virkelig startet i 1. etasje der det aktuelle sikringsskapet sto. Ifølge Kripos sin rapport etter brannen, er arnestedet sannsynligvis i dette sikringsskapet, men flere beboere skal ha forklart at de mente brannen startet i 3. etasje.

Lagmannsretten mener dette etterlater en viss tvil om både arnested og brannårsak, men mener det ikke er grunn til å gå nærmere inn på dette, siden de mener tiltalte må frifinnes selv om de legger Kripos konklusjoner til grunn.

Eksplosiv brann
Brannen utviklet seg eksplosivt og raskt.

Det var en nabo som meldte fra om brannen til politi og brannvesen klokken 05.05 på morgenen den 9. november 2008.

Da politiet kom til stedet to minutter senere, var huset overtent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.