- Patetisk frieri for Hafslund-salg

- Det er et patetisk frieri fra finansbyråd André Støylen (H) å love KrF penger til kirker for å selge Hafslund, raser tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp).

10.05.04 14:47

Få timer etter at offentliggjøringen av budet fra det finske energiselskapet Fortum på Oslo kommunes eierandel i Hafslund for 5,4 milliarder kroner, er kampen om milliardselskapet i full gang.

Usmakelig gulrot
Tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp) er rystet over at Høyres Andre Støylen igjen forsøker å selge kraftselskapet, og ikke mindre rystet over at han legger ut fristende gulrøtter til Venstre og KrF i Oslo bystyre for å få dem til å si ja til salget. Noe av pengene etter salget skal brukes til kirker og tog.

- Vi lever tross alt i et land som ikke mangler kapital. Vi trenger ikke selge Hafslund for å finansiere oppussing av kirker. Jeg tror KrF gjennomskuer den strategien veldig lett, sier Arnstad til TV 2 Nettavisen.

- Støylen sier at de vil selge Hafslund, som stort sett består av sikkerhetstjenester, og heller kjøpe seg inn i E-CO Vannkraft som er Norges nest største vannkraftprodusent?

- Han må jo ikke innbille seg at Fortum er interessert i sikkerhetstjenestene i Hafslund. Det er jo produksjonsrettighetene selskapet er interessert i. La norske myndigheter sette en begrensning på produksjonsrettighetene, så vil vi se hvor interessert Fortum er.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det greit at Hafslund selges til Finland?
Ja
Nei
Bryr meg ikke
Vet ikke

Se resultat
- Statkraft må inn

Arnstad mener at Statkraft bør bruke sin forkjøpsrett hvis det skulle bli aktuelt å selge de 53,7 prosent av aksjene som Oslo kommune eier i Hafslund. Fortum er nest størst med en eierandel på drøyt 30 prosent.

- Vi kan ikke selge varige verdier, som vannkraft, som vil gi inntekter i uendelig framtid, påpeker stortingsrepresentanten. Arnstad sitter i forsvarskomiteen for Senterpartiet.

600.000 strømbrukere
Hafslund er den dominerende netteieren på Østlandet. Selskapet, som har 2200 ansatte, selger dessuten strøm til rundt 600.000 sluttbrukere. Hoveddelen av selskapets virksomhet er sikkerhetstjenester som vakttjeneste og alarmer.

Hafslund omsatte for 9,3 milliarder kroner i 2003. Overskuddet endte på 203 millioner kroner.

Ved et Hafslund-salg vil Støylen bruke pengene til:

* Tilbakekjøp av andre energiselskaper: 2,5 milliarder kroner

* Investeringer i kollektivtransport: 1 milliard kroner

* Ekstra rehabilitering av skoler 750 millioner kroner

* Investeringsfond for kultur: 500 millioner kroner

* Boligutviklingsfondet: 250 millioner kroner

* Skatt: 370 millioner kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.