RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pedofile samler på feriebilder

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Redd barna advarer småbarnsforeldre mot å legge ut feriebilder av barna ukritisk på Internett.

(iOslo.no) Rådet fra Redd barna er krystallklart. Kripos har gjort flere beslag der feriebilder fra folks uskyldige feriealbum har dukket opp. Ofte er bildene manipulert til grovere versjoner, men iblant har foreldre lagt ut nakenbilder av sine egne barn uten å tenke over hvor de kan ende opp.

- Vi har hørt om tilfeller der politiet har funnet igjen bilder av barn på stranda og nakne barn på saueskinn fra profesjonelle fotografer blant grovere overgrepsbilder, sier Elizabeth Skogrand, spesialrådgiver innen handel med barn i Redd Barna.

- Bildene manipuleres
- Det vi kjenner fra Norge er at bilder som blir lastet opp av barn selv eller av foreldrene kan brukes til andre ting, og politiet har funnet igjen vanlige barn i mye grovere sammenheng. De manipuleres og klippes inn i seksuelle sammenhenger, sier hun.

Skogrand ber nå foreldrene om å være på vakt når de legger ut feriebildene etter sommeren. Hun advarer særlig mot å legge ut bilder ukritisk på Facebook og liknende nettsamfunn. Bilder i Facebook ligger oftest inne i en konto som også inneholder mer informasjon om bosted og interesser. Det kan gi overgripere en lettere vei inn til barna.

- Må beskyttes
- Det oppleves veldig krenkende når de bildene ses igjen i en annen sammenheng, men det aller mest bekymringsverdige er om barn blir kontaktet som en følge av at disse bildene blir lagt ut. Voksne vil gjøre seg kjent og la informasjonen være tilgjengelig for så mange mennesker som mulig. Det må barna beskyttes mot i større grad enn voksne.

- Vi voksne synes det er veldig artig å bli kontaktet etter bilder, for det kan være nyttig for oss i jobben og sosialt. Men er du elleve år og blir kontaktet, er du i en veldig sårbar posisjon. Mange barn sitter alene foran pc'en, inngår avtaler og får smser og uønsket oppmerksomhet, sier hun.

- Ikke vær redd for nettet
Skogrand vil allikevel ikke at nordmenn skal være redde for å bruke nettet.

- Ikke bli hysterisk, men ha det i bakhodet. Tenk deg om to ganger før du legger ut bilder av barn, og forsøk å følg litt med på hva barnet ditt foretar seg, sier hun.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere