- Pengebevis mot Treholt konstruert

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Spiondømte Arne Treholts forsvarer hevder i en ny bok at det omstridte pengebeviset mot ham var konstruert av politiet. Se web-tv.

24.11.04 08:01

Ifølge VG er det til nå hemmeligholdte åstedsbilder som skal bevise at pengebeviset må være konstruert. Dette hevder tidligere forsvarer Arne Haugestad i sin bok «Kappefall – et varslet justismord», som blir utgitt på Aschehoug forlag.

Nye, hittil hemmeligholdte bilder viser ifølge Haugestad at Treholt ikke kunne ha fått så mye penger som det ble hevdet i rettsaken. Pengene ble funnet under en hemmelig ransaking hjemme hos Treholt, et halvt år før han ble pågrepet.

- POT hadde angivelig sittet på bevisene siden 1983. Plutselig, og helt bardus på forsvarerne, blir de presentert i retten i 1985. Det var helt uhørt og helt i strid med all rettspraksis, sier Haugestad til VG.

Haugestad mener bildene viser at det ikke kunne være så mye penger i konvoluttene som POT hevdet. Dollarsedlene som skulle bevise at Treholt hadde fått spionpenger fra Sovjetunionen.

Haugestad hevder Treholt-forsvarer Ulf Underland fikk forsikring fra overvåkingssjef Jostein Erstad om at pengebeslaget ikke ville bli fremlagt som bevis for Sovjet-spionasje, noe Erstad avviser overfor avisen.

Treholt-boken skal lekke en rekke opplysninger som fortsatt er hemmeligstemplede, og ifølge avisen er forlaget og Haugestad forberedt på at myndighetene kan komme til å gripe inn mot bokutgivelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.