- Pengebeviset ble endret

Harald Stabell mener han nå kan avdekke alvorlige feil ved dommen mot Arne Treholt.

09.05.06 20:51

17. mai 1983 feiret Arne Treholt og familien i Oslo sentrum, samtidig gikk overvåkningspolitiet inn i familiens leilighet. Der fant de tusenvis av amerikanske dollar på soverommet. Noen måneder seinere gjorde overvåkningspolitiet nye dollarfunn i Treholts leilighet i Oslo.

Men nye opplysinger i NRK Brennpunkt sår nå tvil om det såkalte pengebeviset. Opplysninger om det såkalte pengebeviset i Treholt-saken skal ha blitt endret fra forklaringene til dommen.

Endret i dommen
I overvåkningspolitiets rapport fra ransakingene kom det fram at det ble funnet 50- og 100-dollars sedler hjemme hos Treholt. Polititjenestemennene som var i leiligheten bekrefter overfor Dagsrevyen at dette er riktig, men i dommen står det samme pengefunnet beskrevet som 20- og 50-dollar sedler.

- Hvor har retten disse valørene fra? Valørene er viktig i forhold til opplysninger i saken om at russiske KGB-agenter betalte med lave valører. Retten har ingen bevis for overleveringen av sensitive dokumenter som berøreres av spionparagrafen, de baserer det på pengefunnene. Dersom pengefunnet faller som bevis, må saken gjenopptas, sier Treholts advokat Harald Stabell til NRK.

- Retten mener i dommen at det såkalte pengebeviset, er det vesentlige moment, og det vesentlige bevis i forhold til overlevering av dokumenter og opplysninger av spionkarakter, sier Stabell.

Fortsatt på sykehus
Arne Treholt ligger fortsatt på Ullevaal universitetssykehus etter å ha blitt matforgiftet på Kypros tidligere i år.

Etter at 63-åringen fikk lovens strengeste straff i 1985, forsøker han nå for tredje gang å få saken sin gjenopptatt.

- Det er ikke tvil om at Arne Treholt er skyld i brudd på taushetsplikten, men derfra til å være spion og røpe opplysninger og dokumenter som skal holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet, er det en stort sprang, sier Treholts advokat Harald Stabell til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag