*Nettavisen* Nyheter.

- Pengene forsvant på Island

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Odd Nerdrum sier at pengene ble beskattet på Island, men der har ikke norske myndigheter funnet spor av dem.

Det var tidligere revisor Tom Frode Veringstad ved Skatt Øst som forklarte seg om pengene til Odd Nerdrum i Oslo tingrett onsdag.

Odd Nerdrum er tiltalt for å ha unndratt 14 millioner kroner fra beskatning i Norge. Dette var penger fra salg av bilder i USA som på 90-tallet og begynnelsen av 20-tallet ble lagt i en bankboks i Østerrike.

Tirsdag fortalte den tiltalte kunstneren at pengene som norske skattemyndigheter mener er unndratt beskatning, i virkeligheten ble inntektsført i årene 2003 til 2006 da Nerdrum bodde på Island.

Årsaken var at pengene da ble overført til Nerdrum etter at de i flere år hadde blitt stilt som sikkerhet for mulige ødelagte bilder.

Økt inntekt
Skatt Øst har gjennomgått regnskapet for selskapet til Odd Nerdrum på Island for årene 2003 til 2006.

Riktignok har Nerdrum hatt en betydelig høyere inntekt disse årene enn han har hatt tidligere år, men det er likevel ikke spor av pengene som han fikk overført fra USA.

Selskapet hans hadde i:

2003 en inntekt på 16,3 millioner kroner.

2004 var inntekten nesten 9 millioner kroner.

2005 var den 10 millioner kroner

2006 6,2 millioner kroner

Beløpene er omregnet fra islandske kroner til norske kroner etter kursen som gjaldt da.

- Historisk sett har han ikke hatt inntekter i den størrelsesorden tidligere. Spesielt det første fulle driftsåret var inntekten veldig høy, sa Veringstad i retten.

Lette etter pengene
- Helt umiddelbart kan noen av pengene, hvis det var 14 mill kroner fra bankboksen i Østerrike, være blant de 16 millionene som ble inntektsført i 2003, sier Veringstad.

Revisoren påpekte likevel at hvis så er tilfelle, så ville det vært høyst naturlig å spesifisere at disse pengene stammet fra produksjon tidligere år.

Det er en meget spesiell inntekt hvis han i 2003 skal inntektsføres inntekt som egentlig var opparbeidet i 1998. Det er i høyeste grad en ekstraordinær inntekt, sa revisoren.

Nettopp derfor begynte revisoren å lete etter ekstraordinære inntekter i regnskapene til Nerdrum, men det fant han ikke.

- Det finnes ikke spor av at det er noe ekstraordinært ved inntektene. Det er heller ingen noter knyttet til inntekt og det ville vært høyest naturlig å legge til en note her hvis det var tidligere inntekt som her ble ført til beskatning, sa Veringstad i retten.

Det fremgår som rimelig klart etter min oppfatning at disse inntektene er ikke beskattet på Island, konkluderte Veringstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag