*Nettavisen* Nyheter.

- Pensjonene er trygge

Eldre-gammel-penger-pensjon Foto: Scanpix.

Pensjonen din er trygg, til tross for den internasjonale finanskrisen.

18.09.08 09:19

Norske arbeidstakere trenger ikke gå rundt og være redde for tjenestepensjonene sine, beroliger lederen for LOs samfunnspolitiske avdeling, Stein Reegård. Han begrunner dette med at norske pensjonspenger er mye tryggere plassert enn for eksempel i USA.

- I USA er pensjonsmidlene i stor grad plassert i enkeltbedrifter, noe som gjør dem svært risikoutsatt. Hos oss er pengene plassert i solide fonds, med god risikospredning, sier Reegård til Avisenes Nyhetsbyrå.

- I all hovedsak snakker vi for Norges del om langsiktige plasseringer som tåler en forholdsvis langvarig nedgangsperiode, konkluderer han.

Men LO-økonomen føyer til at våre pensjonssystemer likevel ikke vil bli helt upåvirket av rystelsene i finansmarkedene.

- Bedriftene vil jo få seg en økonomisk trøkk, rett og slett fordi pensjonspremiene går opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Godt rustet
Også på andre måter mener Reegård norske lønnstakere står bedre rustet til å komme seg helskinnet gjennom krisen enn mange mennesker i for eksempel USA.

Vi har et bedre utgangspunkt, både fordi vi her i landet har ført en langsiktig og ansvarlig budsjettpolitikk og fordi staten styrer finansnæringen på en langt bedre måte enn det liberalistiske USA, sier Reegård.

Han understreker likevel at vi står overfor betydelige utfordringer i tiden framover. Særlig byggenæringen merker nå det økonomiske omslaget, med økende ledighet og mer svart arbeid. Vi vil også oppleve en svakere produksjonsutvikling i en del andre bransjer, med både et svekket arbeidsmarked og svakere lønnsutvikling som resultat.

- Men jeg tror fortsatt vi kan unngå de mest ubehagelige konsekvensene, dersom vi oppfører oss rasjonelt og det føres en fornuftig økonomisk politikk i tiden framover, sier Reegård.

Renten må ned
- Og hva betyr det?

- For det første er det viktig at Norges Bank gjør helomvending i sin rentebane. Sentralbankens hovedoppgave er å motvirke økt arbeidsløshet. Derfor må den nå bidra til å dempe den renteøkningen som allerede er kommet gjennom de rentene som bankene må betale i finansmarkedene.

- Mener du at Norges Bank bør sette ned renten allerede på rentemøtet onsdag i neste uke?

- Den bør i alle fall signalisere ganske klart at renten er på rask vei nedover. Sentralbanken bør ha lært av 2002. Da ble renten holdt for høy, noe som kostet industrien dyrt og presset unødig mange mennesker over på pensjon og trygd.

Krevende
- Hva bør regjeringen bidra med gjennom budsjettpolitikken?

- Nå er vel statsbudsjettet for neste år i all hovedsak allerede fastlagt. Men det er viktig at vi får en økonomisk politikk framover som bygger opp under sysselsettingen. Det har åpnet seg et rom for en viss stimulans av økonomien gjennom økt bruk av oljepenger, blant annet fordi vi har sett en utflating i forbruket. Men det er klart, jo mer oljepenger vi bruker, jo mindre blir rommet for rentenedgang. Så her står politikerne overfor en krevende avveining, sier Stein Reegård.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.