*Nettavisen* Nyheter.

- Petersen skaper usikkerhet

Jan Petersen har uttalt seg så uklart om behovet for modernisering i UD at han må komme med en oppklaring i Stortinget, mener Frp.

13.01.05 14:59

- Jeg tror i aller høyeste grad det er behov for en presisering. Det er en bred oppfatning blant politikerne på Stortinget om at det er behov for en modernisering, sier Frps medlem av utenrikskomiteen, Morten Høglund.

Han mener Petersens uttalelser til mediene skaper tvil om han kommer til å gjennomføre en grunnleggende modernisering av UD, slik uavhengige eksperter og kritikere internt i UD og på Stortinget har krevd.

Tankens klarhet
Dersom Petersen ikke kommer med en oppklaring på eget initiativ må han belage seg på å måtte stå til rette for sine uttalelser i Stortinget.

- Det er naturlig at det blir stilt spørsmål om det i spørretimen, sier Høglund til TV 2 Nettavisen.

Petersen går senest i dag til angrep mot dem som krever en full modernisering av UD, samtidig som regjeringens håndtering av flodbølgekatastrofen blir gransket.

- Denne sammenrøringen av andre organisasjonsspørsmål og denne krisen vitner om at det er en del som ikke greier å holde tankens klarhet i ei vanskelig tid, sier Petersen til Dagbladet.

Begge deler
Høglund mener evalueringen av katastrofehåndteringen ikke er til hinder for at Petersen kan ta fatt på en modernisering av UD.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg oppfatter det slik at ikke minst statsministeren har sagt at det er behov for en gjennomgang av UD etter at det er avdekket en gammeldags kultur i departementet.

Men Petersen mener det er en myte at UD er toppstyrt og at de ansatte ikke tør fremme kritikk i frykt for å få ødelagt karrieren.

- Dette er en handlekraftig organisasjon hvor folk tør ta beslutninger, sier Petersen til Dagbladet.

Innspill utenfra
- Petersen gjør klokt i å benytte denne anledningen til å få til en omorganisering. Jeg tror det er behov for å se på dette i et lengre perspektiv, sier Høglund til TV 2 Nettavisen.

Han mener det er nødvendig for UD å få kritiske innspill utenfra i forbindelse med en modernisering.

- UD bør ikke bare benytte seg av interne krefter, nettopp for å skygge unna påstander om at ansatte er redde for å komme med kritikk, sier Høglund.

Han understreker at dette ikke er snakk om en gransking, men om en normal organisasjonsgjennomgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.