RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Piller erstatter Gud

(TV 2)
Sist oppdatert:
Nordmenns medisinforbruk er doblet på ti år. Professor Per Fugelli tror det skyldes fravær av guddom.

Det trilles piller som aldri før, og antidepressiva og sovemedisiner er blant medisinene som øker mest. På bare ti år har nordmenn doblet sitt forbruk av medisiner, målt i kroner. 17 milliarder kroner byttet vi mot ulike medisiner i løpet av 2006. Det blir 3600 kroner i snitt per hode, skriver Vårt Land.

- Religionens fall gjør mennesket utrygt
Sosialmedisiner Per Fugelli har sin forklaring: Fravær av Gud gir mer angst og depresjon.

- Med religionens fall har en del mennesker mistet trygghet, mening og sammenheng i livene sine. De har blitt etterlatt i et eksistensielt tomrom. Dette blir forsøkt løst kjemisk, sier Fugelli til avisen.

I tillegg hevder professor Fugelli at det moderne mennesket takler motgang dårlig, og prestasjonspresset er økende.

- Tendensen er lik i hele den vestlige verden. Friske mennesker tar stadig flere medisiner enten for å forebygge mulig sykdom i framtiden, eller for å behandle ting som tidligere var regnet som normaltilstander, sier sosialmedisineren.

Ser andre årsaker
Ikke alle er enige med Fugelli.

- Overvekt og en stillesittende livsstil må ta noe av skylden for det økte medisinforbruket i Norge, sier seniorrådgiver Christian Berg ved avdeling for legemiddelepidemiologi ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Han påpeker også at befolkningen blir stadig eldre, og at det har kommet nye medisiner mot sykdommer som før har vært vanskelige å behandle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere