- Pinsevenndrap kunne skjedd i Norge

Drapet i pinsemenigheten i Sverige kunne ha skjedd i Norge, mener professor Eva Lundgren ved Uppsala universitet.

29.01.04 07:33

Sosiologiprofessoren har forsket på seksualisert vold og seksualitet i kristne miljøer i en årrekke og har skrevet to bøker om temaet.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor et slikt drap ikke skulle kunne skje i Norge. I en rekke karismatiske menigheter er kvinnen underordnet mannen. Forholdet bygger på gjensidig tillit og total lydighet. Denne maktordningen fører ofte til vold. Volden blir ofte grov, fordi den har sterke erotiske undertoner, sier Eva Lundgren til NTB.

Lundgren viser til et skriv fra pinsemenigheten i Knutby i Sverige, som fastslår kvinnens og mannens rettigheter og plikter.

Teologien som ligger til grunn i denne menigheten er en kopi av veldig mye av den karismatiske litteraturen som solgte stort i Norge på 1980- og 1990-tallet, hevder sosiologen.

- Marginal menighet
Onsdag ble den norske pinsevennpastoren Helge Fossmo og en svensk kvinne pågrepet for drap på Fossmos 23 år gamle kone. Svenske medier omtaler drapet i den lille bygda Knutby ved Uppsala som en ren henrettelse. Alexandra Fossmo ble drept mens hun sov av to skudd mot hodet. Et tredje skudd ble avfyrt mot kvinnens underliv.

Pinsebevegelsen i Norge omtaler pinsemenigheten i Knutby som helt marginal.

- Den er ikke representativ for hvordan vi har det. Saken er en stor tragedie, men jeg tror folk skiller mellom hva trossamfunn gjør og hva enkeltpersoner gjør i ekstreme tilfeller, sier Jan Eilert Aakre til NTB.

Aakre er en av sju representanter i Kontaktutvalget for Pinsebevegelsen i Norge. Han påpeker at også den svenske pinsebevegelsen sentralt har tatt avstand fra Knutby-menigheten.

Pinsebevegelsen består av frittstående, juridiske enheter. I Norge finnes det 280 pinsemenigheter med om lag 32.000 medlemmer. Også den svenske Pinsebevegelsen tar avstand fra Knutby-menigheten.

TV 2-pastor og forstander i Filadelfia menighet i Oslo, Egil Svartdahl, har hatt mye kontakt med den svenske Pinsebevegelsen. Han kjente ikke til Knutby-menigheten eller den norske pastoren før saken ble kjent i mediene.

– En menighet med lukkede fora, sekteriske trekk og kontrollerende ledere kan utvikle seg i sykelig retning. Det ligner ikke på det vi holder på med, vi legger vekt på åpne rom, fastslår Svartdahl overfor NTB.

Vanskelig å gripe inn
Men sosiologiprofessor Lundgren advarer mot å tro at Knutby-menigheten skiller seg fra alle andre, og viser til et skriv fra menigheten om kvinnens og mannens rettigheter og plikter.

– Aktivitetene, teologien og forkynnelsen i denne menigheten er en kopi av veldig mye av den karismatiske oppbyggelseslitteraturen som solgte kolossalt i Norge på 1980- og 1990-tallet, hevder Lundgren.

Hun håper at en kritisk offentlig samtale kan hjelpe medlemmer å bryte ut av slike lukkede menigheter.

Men Lundgren møter motbør. Den svenske teologen Karl-Erik Nylund i Maria Magdalena kirke i Stockholm hjelper «religiøse avhoppere» og har skrevet boka "At leka med elden", om 60 forskjellige sekter.

– Slike lukkede samfunn blir jo ikke offentlige før noe tragisk skjer. Og da er det for sent, konstaterer han.

Nylund mener at det eneste den svenske Pinsebevegelsen kunne ha gjort, var å frata Knutby-menigheten vigselsretten.

– Men teologisk og virksomhetsmessig kunne de ikke ha gjort noe, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag