*Nettavisen* Nyheter.

- Planla spionering på Mette-Marit

Se og hør skal ha kjøpt inn spionutstyr for å overvåke kronprinsesse Mette-Marit.

08.02.07 13:38

(SIDE2): Tidligere Se og Hør-reporter Håvard Melnæs gir fredag ut boken «En helt vanlig dag på jobben», som handler om hans ni år som reporter i ukebladet.

I boken hevder Melnæs at Se og Hørs ledelse sendte ham til London for å kjøpe spionutstyr som skulle brukes mot kronprinsesse Mette-Marit, skriver VG. Utstyret til en verdi av 80.000 kroner var ment til å avlytte kronprinsessen og hennes venner på en privatfest uten hennes vitende.

Ved hjelp av utstyret og en person i kronprinsessens vennekrets, var målet å avsløre at kronprinsparet og deres omgangskrets i 2002 fremdeles drev med «utagerende» festing, ifølge avisen.

Overvåkingsutstyret skal ifølge Melnæs ha bestått av en kulepenn med skjult innebygd kamera, samt en mynt med innebygd avlyttingsmikrofon. Planen skal ha blitt lekket til kronprinsessens vennemiljø, og ble derfor ikke utført.

Sjefredaktør Odd J.Nelvik i Se og Hør avviser at bladet har benyttet spionasjeutstyr.

- Uetisk
Per Edgar Kokkvold i Norgs Presseforbund mener Se og Hør trådde over en grense da de kjøpte inn spionutstyr for å overvåke Mette-Marit.

- Pressen skal ikke drive overvåking av noe slag. Det er både ulovlig og uetisk, sier Per Edgard Kokkvold, generalsekretær i Norsk presseforbund til Nettavisen.

Han viser til at dette ikke engang har med bruk av skjult kamera å gjøre, som er regulert av Vær Varsom-plakaten, og som understreker at slikt utstyr kun skal brukes i unntakstilfeller dersom det er av vesentlig samfunnsmessig betydning.

- Det understrekes jo her at Se og Hør ikke har bukt utstyret, og det får vi tro dem på. Det er i så fall det eneste gode som kan sies om Se og Hørs side, slår Kokkvold fast.

Han legger til at overvåking er en uting, og at det er ikke pressetisk forsvarlig å drive avlytting av andres samtaler, eller å gå inn i private rom å gjøre det.

- Enda mindre forsvarlig er det å publisere det. Selv politiet må ha tillatelse fra retten for å avlytte menneskers samtale, sier Kokkvold.

Han understreker at overvåking og den type metoder har ingenting i mediene å gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.