RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet driver mobilovervåking i strid med loven

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet har bevisst unnlatt å varsle tilsynsmyndighetene når de har brukt falske basestasjoner de siste årene, skriver Aftenposten.

Sommeren 2013 vedtok Stortinget at politiet og PST fikk utvidede fullmakter til å bruke falske basestasjoner til å overvåke eller stoppe mobiltrafikk i Norge. En forutsetning var at tilsynsmyndighetene skulle varsles hver gang. Det har ikke skjedd en eneste gang, skriver Aftenposten.

I et brev fra 26. november i fjor skriver PST-sjef Benedicte Bjørnland at hun mener varslingsplikten er i strid med taushetspliktbestemmelsene.

Også justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) bekrefter i et brev til justiskomiteen på Stortinget at politiet og PST ikke har varslet om når de bruker falske basestasjoner.

I 2013 vurderte både Stortinget og Justisdepartementet forholdet til taushetsplikten før loven ble vedtatt. Den gang konkluderte både regjeringen og de folkevalgte at taushetsplikten ikke var i strid med varslingsplikten.

PST lover nå at de vil finne en løsning.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere