RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet ga falsk vitneforklaring

Temperaturen var skyhøy da straffesaken mot mulla Krekars bror ble avsluttet tirsdag. Advokat Brynjar Meling mener at TV 2s video av Krekar-arrestasjonen beviser at politiet forklarte seg falskt. Se videoen her.

Påstanden som advokat Brynjar Meling kom med i retten er langt mer alvorlig enn selve straffesaken han prosederte i. Krekars bror er tiltalt for å ha hindret polititjenestemenn i å arrestere Krekar. Pågripelsen 20. mars i fjor ble filmet av TV 2 og videoen var et viktig bevis i straffesaken som ble avsluttet tirsdag.

Aktor la ned påstand om 21 dagers ubetinget fengsel for å ha forsøkt å forhindre pågripelsen, og mener at videoen er med å bevise dette. Krekar er også tiltalt for å ha ulovlig våpen, og for å ha fratatt en polititjenestemann politiradioen. Påtalemyndigheten ba selv om frifinnelse for det siste punktet.

- Uriktig forklaring
En svært opprørt Brynjar Meling sa at videoen derimot beviser at polititjenestemennene som forklarte seg i retten, vitnet feil.

- Jeg har vært advokat i ti år, og en mer uriktig påstand enn dette har jeg ikke vært med på, sa Meling.

Det sentrale punktet er forklaringen til den ene tjenestemannen. I retten skal mannen ha forklart at han måtte rive seg løs fra Krekars bror for å hjelpe til med arrestasjonen av Krekar selv.

Men videoen viser at det ikke var denne mannen som hadde problemer med Krekars bror. Det var derimot en tredje tjenestemann som ikke vitnet i retten i det hele tatt. Mannen som mener han ble forhindret i sitt arbeid av broren, var i full gang med å legge Krekar i håndjern mens Krekars bror ble oppholdt av tredjepersonen, forklarte Meling i sin prosedyre.

Vil anmelde politiet til Sefo
- Dette er så graverende at jeg vil kreve vitneprotokollen utlevert, og forholdet vil bli anmeldt til Sefo som falsk forklaring, sa Meling i retten.

Påtalemyndigheten mener at det uansett er irrelevant hvem som ble hindret av Krekars bror, og at dette uansett ikke skal ha noen innvirkning på dommen. Meling mener derimot at det er de to tjenestemennene selv, og ikke staten, som er forhindret i sitt arbeid. Han mener at Krekars bror må frifinnes da han aldri hindret de to aktuelle tjenestemennene i deres handlinger.

Politiet ødela bevis
Når det gjelder tiltalen for besittelse av ulovlig våpen, ba advokaten om at også dette punktet frafalles, fordi politiet har ødelagt bevisene. Under en ransakelse av brorens leilighet ble det funnet en boks med tåregass.

Broren innrømmet overfor politiet at han hadde tåregass for å forsvare seg mot eventuelle kurdere i Norge som måtte ønske å ramme ham og hans familie.

- Det vanlige er at politiet undersøker om det faktisk er tåregass, og at dette blir framlagt for retten. Her har politiet kastet boksen og dermed ødelagt beviset. Vi vet ikke hva som var i boksen. Dette punktet burde vært frafalt på grunn av manglende bevis, sa Meling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere