*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet mobber syklistene

Syklistenes landsforening føler seg mobbet av politiet.

01.07.05 08:15

Årsaken er at politiet i hovedstaden har startet en sommerkampanje mot sykkelsynderne i trafikken.

Landsforeningen er lite imponert over hvordan politiet håndterer syklistene i trafikken.

- Politiet har veldig lav kunnskap om hvordan det er å være syklist, og driver rett og slett med mobbing, sier leder Trond Berget i Syklistenes landsforening til TV 2 Nettavisen.

Mener politiet svikter
Bare tirsdag bøtela oslopolitiet ti syklister som kjørte på rødt lys, og de lover flere sykkelkontroller de neste ukene.

- Vi mener at syklistene skal følge reglene, og det er helt på sin plass at de som utsetter seg selv og andre for fare skal stå til ansvar for det, sier Berget, og legger til et men:

- Et viktig poeng er at de som sykler også skal føle seg ivaretatt, og der svikter politiet totalt. Faren syklistene utsettes for skyldes i stor grad bilkjøring, men politiet holder en vernet hånd om bilførerens atferd, sier lederen.

- Skaper et negativt bilde
Det at politiet nå gjennomfører en kampanje mot syklistene, blir derfor helt feil ifølge Berget.

- Så lenge de ikke balanserer innsatsen blir det mobbing. Syklistene må også ivaretas, og det blir helt skjevt hvis politiet bare helt ensidig bøtelegger syklistene dersom de gjør noe galt, sier Berget.

Han påpeker at politiet ikke skal drive med mobbing.

- Med denne skjeve kontrollvirksomheten skapes det et negativt bilde av syklistene, og man få inntrykk av at det bare er syklistene som bryter trafikkreglene, sier sykkellederen.

- Råkjøring ikke et problem
Politiet vil slå til mot syklister som sykler på rødt lys, råkjører på fortau og sykler mot kjøreretningen i enveiskjørte gater.

- Råkjøring er ikke et stort problem, og det er mest fare for syklisten selv. I 97 prosent av alle sykkelulykker påfører syklisten skader på seg selv. Av 12 som blir påkjørt på fortau, blir 10 skadet av en bil, og ikke av en sykkel, påpeker Berget.

Han mener syklistene ikke skal sykle på fortau, men tror folk gjør det fordi de ikke tør å kjøre i gata.

- Bilene presser seg forbi syklistene i byene, noe som er ulovlig. For det er mange som ikke vet at en forbikjøring av en syklist skal foregår med en avstand på minst halvannen meter, forteller han.

Politiet avviser mobbing
Politioverbetjent Jan Kristiansen ved trafikkseksjonen i Oslo politidistrikt er langt fra enig i at de mobber syklistene.

- Påstanden faller på sin egen urimelighet, og det vil Berget oppdage når han ser på statistikken. Da vil han se at syklistene ikke er veldig prioritert i forhold til kontroller, sier Kristiansen til TV 2 Nettavisen.

- Selv om han synes de få kontrollene vi nå har hatt er veldig mange, er det andre trafikanter vi har prioritert kontrollvirksomheten til, sier politioverbetjenten.

Han påpeker at politiets oppgave er å håndtere trafikkreglene.

- Det er veldig beklagelig hvis han føler det som mobbing. Det synes jeg er leit, men det fritar oss ikke fra ansvaret med å også overholde trafikkreglene i forhold til syklistene, sier Kristiansen.

Sjekk hva du bør gjøre for å unngå å bli tatt av politiet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.