*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet opptrer bøllete

Politiet opptrer ofte bøllete når de skal hjelpe voldsutsatte kvinner, mener menneskerettighetsutvalget i advokatforeningen.

01.02.05 13:29

Mange politifolk er overivrige i forsøket på å beskytte kvinner som sier de er utsatt for vold fra ektemann eller samboer, og problemet er økende, mener menneskerettighetsutvalget i Den norske advokatforening.

Problemet oppstår når kvinnen skal tilbake til boligen for å hente klær og eiendeler etter et samlivsbrudd. Hvis den tidligere partneren er anmeldt for vold eller trusler, er politiet ofte med for å sørge for at alt går fredelig for seg.

Men av og til tar politiet side i saken, og bruker makt eller på annen måte går ut over det de har rett til, mener utvalget.

– Politiet får ofte sympati for én av partene, gjerne den som i utgangspunktet kontaktet dem. Og det hender da at de tar en del avgjørelser de ikke har grunnlag for eller myndighet til, sier advokat Knut Rognlien til Avisens Nyhetsbyrå (ANB).

Utvalget mener det er på tide med en gjennomgang av politiets instruks på hvordan de skal opptre i slike situasjoner, og vurderer å ta spørsmålet opp med myndighetene i løpet av våren.

Politiet stiller seg uforstående til kritikken fra menneskerettighetsutvalget.

– Dette er en veldig rar innfallsvinkel. Disse sakene gjelder jo gjerne familievold og nære relasjoner. Det er jo ofte kvinnen som er den svakeste parten, og som utsettes for trusler eller vold, sier leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen til ANB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag