RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet provoserte frem innbruddet

Sist oppdatert:
David Aleksander Toska prøver å legge skylden på politiets egen informant for innbruddsforsøket på Norsk Medisinaldepot.

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Toska, som akkurat nå står i vitneboksen i Oslo tingrett, har nektet straffskyld for innbruddsforsøket ved Norsk Medisinaldepot 19. november 2000. Grunnen er at han mener det er fremprovosert av politiet.

- Fikk et ultimatum
Toska fortalte i retten mandag at han ble kjent med en vekter i Securitas som fôret ham med informasjon om alarmsystemene og vaktrutiner i sonen han hadde i Oslo.

Gjennom bekjentskapet fikk Toska stor tillit til vekteren, som senere viste seg å samarbeide med politiet. Etter en mislykket test av alarmsystemet i en bank på Manglerud, begynte Toska å planlegge innbrudd på Gjensidige Nors bankfilial på Bryn.

- Vi var kommet langt, og hadde begynt å handle inn utstyr. Da kommer NN (vekteren, red.anm.) til meg og sier at dersom jeg hadde tenkt å bryte meg inn på Medisinaldepotet, så måtte det skje nå, sa Toska.

Ifølge Toska fortalte vekteren at han hadde overhørt samtaler om at alarmsystemet på Medisinaldepotet skulle skiftes ut.

- Så han satte et ultimatum. Skulle det skje, så måtte det skje nå. Det var dette som utløste innbruddsforsøket, sa Toska.

Ifølge Toska skulle vekteren få 500.000 kroner for å ha hjulpet til med planleggingen av ranet. Toska mener videre at vekteren har holdt igjen opplysninger overfor politiet om hvor stor rolle han har spilt under planleggingen.

- Det er åpenbart at vi ikke hadde gjort dette uten NN, sa Toska.

Leide billig arbeidskraft
Toska fortalte hvordan han på kort tid klarte å snekre sammen en plan for hvordan innbruddet skulle skje. Selv var han like i nærheten, og styrte hele aksjonen med mobiltelefon.

Han hyret inn det han selv kaller «billig arbeidskraft», noen småkriminelle gutter som skulle skjære seg gjennom taket på Medisinaldepotet.

- Deretter skulle de gå ned i lokalet, springe en runde rundt og stikke fra stedet, sa Toska.

Årsaken til dette var at Toskas informant ikke var 100 prosent sikker på at det ikke var sensorer inne i rommet hvor store mengder narkotika ble oppbevart.

- Jeg ønsket ikke selv å være med inn. Det var en skummel jobb med en viss sjanse for å bli tatt, sa Toska.

Hadde backup-tyver
Etter at løpeguttene hadde stukket, var planen at en annen gruppe, som sto parkert 20-30 minutter unna, skulle kjøre opp til Medisinaldepotet og tømme lokalene for narkotika.

Hvem disse personene var, nektet Toska å oppgi, men sa at det var en gjeng som var langt mer erfaren enn de tre løpeguttene.

Men så langt kom aldri Toskas gruppe. Politiet var varslet, og pågrep de to mennene på taket og en tredjeperson like i nærheten.

Den ene av de tre personene, en 27 år gammel mann, sitter som medtiltalt i Oslo tingrett med Toska.

Ny versjon
Toskas forklaring i tingretten er en helt ny versjon av hva som gikk galt under innbruddet. Han har tidligere nektet å forklare seg om saken.

Rettens formann stilte en rekke spørsmål til Toska for å få ham til å utdype planen når det gjaldt backup-gruppen og løpeguttene. Han ga klart uttrykk for at det kunne virke som om Toska prøvde å redde sin medtiltalte fra den alvorlige tiltalen ved å gjøre hans rolle langt mindre enn det påtalemakten mener den var.

- Vet du om politiet har sjekket opp disse opplysningene? spurte han Toska.

- Det er jeg usikker på. De kan sjekke det ved å se på mobiltelefonutskriftene, svarte Toska.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere