*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet tok klærne

Foto: Hans Henrik Torgersen

Afghanere som sultestreiker, må klare seg barbeinte, og bo under åpen himmel. Politiet har beslaglagt sko, pledd og klær fra dem.

18.06.06 09:01

To representanter for SOS Rasisme og en representant for afghanerne troppet lørdag opp på Sentrum politikammer i Oslo for å få de beslaglagte skoene, klærne og pleddene tilbake. Men de måtte gå derfra med uforrettet sak.

To fulle biler
Afghanernes personlige eiendeler skal ha blitt beslaglagt fredag, da politiet gikk til aksjon mot afghanerne klokka 05 om morgenen. Afghanerne har sultestreiket mot at 200 afghanske asylsøkere skal sendes tilbake tll hjemlandet. Politiet fjernet mange av de sultestreikende før de begynte å rive ned teltleiren. Beslaget fylte to store varebiler.

- Politiet tok alle teltene og sovepostene, madrasser, klær og sko, to store varevogner fulle med afghanernes eiendeler, sier Beate Pettersen fra SOS Rasisme til TV 2 Nettavisen. Politiet lovet da at tingene skulle bli levert tilbake senere, men det har ikke vært mulig å få tilbake sakene i helga.

- Folk lå i soveposene sine da og hadde lite på seg. Særlig i det teltet der de var mange syke, ble det tatt mye, sier Ola Melbye Pettersen, politisk nestleder i SOS Rasisme.

- Noen av afghanerne ble tatt med til legevakta. Resten ble kjørt til Grønland torg og sluppet ut der, noen uten sko, sier Pettersen.

Kald helg
- Vi gikk til politiet lørdag og sa at vi hadde vært i dialog med politiet som forsikret oss om at de skulle ta vare på tingene. Vi ba om å få tingene utlevert nå, fordi vi trenger dem. I utgangspunktet var politiet positive, men så viser det seg at ingen der visste hvem som var saksbehandler eller hvor tingene befinner seg. De henviste oss til Grønland politikammer i arbeidstiden, sier Pettersen.

Dermed må de sultestreikende belage seg på en kald søndag. Pettersen forteller at de har hatt en spontan innsamlingsaksjon der det kom inn 4.000 kroner som afghanerne nå disponerer.

De som fortsatt sultestreiker har fått hengt opp en presenning mot sola, og ligger på laken og gamle dyner som er samlet inn.

- De sier det er rått og kaldt. De hadde mange presenninger i teltene som er borte, sier Pettersen.

Det har foreløpig ikke vært mulig å få kontakt med de ansvarlige i Oslo politidistrikt for en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag