*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet uten kontroll på ransmiljø

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

En måned før Munch-tyveriet sa politiet at de hadde full kontroll over det harde ransmiljøet. De tok munnen for full. Se listen over ransbølgen.

14.09.04 08:58

I løpet av 10 måneder har Norge vært vitne til en svært voldelig ransbølge i Oslo-området, Kristiansand og Stavanger. En politimann er drept, to ranere skutt og såret, og påtalemakten har en rekke siktede. Politiet tror ikke det stopper her.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Umulig med kontroll
28. juni i år tar politiet Sven-Erik Utsi og Carlo Jeanette Hellevig på fersken i det de skal til å rane en verditransport på Jessheim. Politiet sier aksjonen var et direkte resultat av strengere overvåking og etterretningsvirksomhet mot miljøene etter ranet i Stavanger 5. april. Politiet går langt i å antyde at de nå

Klikk på bildet for å forstørre.

har god kontroll over det harde ransmiljøet.

En knapp måned senere: To maskerte menn løper inn på Munch-museet med en revolver og får med seg to av Munchs malerier til en verdi på opp mot 700 millioner kroner. Politiet visste ingenting.

Fire dager senere: Tyver bryter noen seg inn på Jørstadmoen militærleir og stjeler 123 håndvåpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet visste ingenting.

Nye fire dager senere: Tre menn raner en verditransport på Aker brygge. Politiet visste ingenting, men takket være et snartenkt vitne kommer politiet på plass og tar mennene på fersken.

- Vi har ikke hundre prosent kontroll. Det er umulig,

Klikk på bildet for å forstørre.

innrømmer leder Geir Bang Danielsen ved politiets spesialgruppe mot organisert kriminalitet, Catch.

- Det er ønsketenkning å tro at vi hindre alle ran, sier fungerende leder for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet Øyvind Nordgarden til TV 2 Nettavisen.

- Vil skje igjen
Ekspertene mener den siste voldelige ransbølgen begynte med kommando-ranet av Postens brevsentral 27. oktober i Oslo i fjor. Minst åtte personer deltok i ranet. De skjøt med skarpt mot politiet. Politiet skjøt tilbake.

Etter dette har det skjedd syv væpnede ran eller ransforsøk. Sist var ranet på Aker brygge 30. august.

- Jeg skulle ønske det ikke vil skje igjen, men vi kan nok ikke se bort ifra at det vil skje flere slike ran i nærmeste fremtid Nordgarden til TV 2 Nettavisen.

- Har dere noen signaler på at det vil komme flere ran?

- Det kan jeg ikke si noe om, sier Nordgarden.

Ransbølgen:

27. oktober 2003
Postens brevsentral, Oslo
Væpnet
Minst åtte personer involvert.
Utbytte: 120.000 kroner

10. november 2003
Nordea-ranet, Grünerløkka
Verditransport ved Nordea-filial
Væpnet
Tre siktet
Utbytte: 3 millioner

27. november 2003
Fokus bank, Bogstadveien
Verditransport utenfor filialen.
Væpnet
Utbytte: trolig 2 millioner

5. april 2004
Nokas-ranet, Stavanger
En politimann skutt og drept
12 mann siktet.
Utbytte: Trolig over 70 millioner

28. juni 2004
Kristiansand-ranet
Sparebanken Sør
Væpnet
To siktet - begge av utelansk opprinnelse
Utbytte: over 1 million

28. juni 2004
Ransforsøk på Jessheim
DnB Nor filial
Væpnet
To ranere tatt på fersken og siktet

20. august 2004
Mysen-ransforsøk, Østfold

Mulig ransforsøk avverget.
Pengetransport på vei til banken, flere personer ventet på taket.

22. august 2004
Munch-ranet

Skrik og Madonna tatt
Væpnet
Tre direkte involvert, ingen pågrepet.
Verdi: om lag 650 millioner

26. august 2004
Våpentyveri, Jørstadmoen militærleir

Utbytte: 123 håndvåpen
Etterforsker opp mot grove ransmiljø

30. august 2004
Aker brygge-ranet
Verditransport ved DnB Nor
Væpnet
Fem siktet for grovt ran eller medvirkning.
Utbytte: om lag 5 millioner.

Bygger ransnettverk
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Universitetet i Oslo mener at den sterke opphopning av grove, store ran det siste året, skyldes nettverksbygging mellom personer fra ulike kriminelle gjenger.

- Om politiet klarer å stanse ransbølgen, avhenger på kort sikt av mange saker de klarer å oppklare, og hvor mange ranere som blir tatt og dømt. Politiet bør også skape situasjoner hvor det er umulig for dem å begå ran, sier Bjørnebekk til TV 2 Nettavisen.

Ved Mysen i Østfold 20. august i år skapte politiet en slik situasjon. Vitner så flere personer på taket av banken. En pengetransport var på vei og politiet rykker ut. Da væpnet politi ankom banken var personene borte.

På lang sikt mener Bjørnebekk at politiet også må jobbe opp mot rekrutteringsmiljøene for å hindre at flere lar seg «verve».

40-50 i ransmiljøet
Leder i Catch, Bang Danielsen, anslår overfor TV 2 Nettavisen at kjernen i det harde ransmiljøet består av mellom 40 og 50 personer. En del sitter i dag bak lås og slå, men fremdeles er mange på frifot. De fleste holder til på Østlandet og tilhører ulike ransmiljø og grupperinger.

Et godt eksempel på dette er Aker brygge-ranet. Her en fra mc-miljøet, en fra nynazist-miljøet og en fra Tveita-gjengen tatt på fersken.

- Det foregår helt klart et samarbeid mellom de ulike miljøene. Dette er langt fra første gang, sier Bang Danielsen til TV 2 Nettavisen.

- Ranerne vil ha status
Voldsforsker Bjørnebekk sier til TV 2 Nettavisen at mange ranere er ute etter status.

- Det er logisk at ranerne ønsker å utnytte at politiet har mye arbeid i forbindelse med en ransbølge. Men det er ikke sikkert at dette er utgangspunktet. De vil vise at «ingen får tulle med oss». Dette er jobben deres og den vil de utføre. Å vise at de er i stand til dette gir dem status, sier Bjørnebekk.

Nordgarden i Oslo-politiet sier at de ser på sammenhenger mellom flere av ranene. Det kjøres uavhengige etterforskninger, men man prøver å se etter likheter.

- Om det er en sammenheng mellom Mumch-ranet og Aker brygge-ranet, vet vi ikke. Men vi vil ha spesiell fokus opp mot det tunge ransmiljøet, sier han.

Vil ha toppstyrt etterforskning
I dag etterforsker Stavanger politidistrikt Nokas-ranet. Oslo politidistrikt jakter på Munch-ranerne og bakmenn i forbindelse med ranet på Aker brygge. Romerike politidistrikt har ansvaret for Jessheim-ranet og Gudbrandsdal politidistrikt våpentyveriet på Jørstadmoen. Alle sammen sier til TV 2 Nettavisen at de jobber opp mot det harde ransmiljøet, men på hver sin front.

Fra nyttår blir Catch, Kripos og Økokrim slått sammen og vil utgjøre et nytt nasjonal særorgan for politiet. Et av spørsmålene som ikke er avklart er hvilken rolle detter organet skal ha overfor landets politidistrikt.

- Jeg mener det bør være et tettere samarbeid mellom politidistriktene og det nye særorganet. Og når man får flere ran i flere politidistrikt, slik som nå, bør den nye enheten få et overordnet ansvar for å koordinere etterforskningen. Vi sitter på toppen og har oversikten, sier Bang Danielsen til TV 2 Nettavisen.

- Burde dette vært gjort allerede nå?

- Nå har vi allerede et tett samarbeid mellom politidistriktene og Kripos og Catch. Men når det nye organet kommer bør det struktureres på en annen måte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.