RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Preget av drapet

Sist oppdatert:
- Den norske styrken i Afghanistan er preget av det som har skjedd, men fortsetter å gjøre jobben sin, sier generalløytnant Thorstein Skiaker etter at en norsk soldat ble drept i et rakettangrep i Kabul.

Skiaker, som er sjef ved Fellesoperativt hovedkvarter, sier til TV 2 Nettavisen at trusselsituasjonen i Afghanistan fra før er vurdert som høy og at drapet ikke har ført til nye risikovurderinger for de norske styrkene. Men NATOs ISAF-styrke, som den norske Afghanistan-kontingenten er en del av, har høynet sin beredskap etter drapet.

- Et sjokk

- Dette var et sjokk og en trist melding å få, sier Skiaker om drapet på den norske soldaten.

- Våre tanker går nå først og fremst til soldatens pårørende og medsoldater, ikke minst soldaten som ble såret i samme angrep. Forsvaret vil gjøre sitt ytterste på alle mulige måter, sier generalløytnanten. De pårørende er varslet om dødsfallet.

- Høy trussel

- Hvordan vurderer du sikkerheten for de norske styrkene i området etter denne hendelsen?

- Vi har hele tiden visst at trusselsituasjonen er høy, og avdelingen tar hensyn til dette. Hendelsen fører ikke til umiddelbare endringer, men ISAF har høynet sin beredskap. Det betyr en del skjerpede beskyttelsestiltak.

Skiaker sier de norske styrkene i Afghanistan er preget av tapet av en medsoldat, men at de fortsetter å gjøre sin jobb:

- Dette er dyktige og profesjonelle soldater som fortsetter å gjøre jobben sin. De vet at det de gjør betyr noe, at de er en viktig del av ISAF-styrken, men det er klart; ting er ikke som normalt etter at man har mistet en av sine.

- Patruljen som ble angrepet kjørte et upansret kjøretøy. Er det vanlig?

- Ja, avdelingen har et utvalg av kjøretøy, både pansrete og upansrete. En del av oppdraget er å være synlig til stede blant lokalbefolkningen for å skape fortrolighet og sikkerhet, sier Skiaker.

Blir debriefet

Den norske styrken fokuserer nå på å ta vare på de involverte. Støtteapparatet med lege, prest og andre fagpersoner bistår soldatene. Rutinemessig blir soldatene debriefet, melder Fellesoperativt hovedkvarter.

Telemark Task Force forbereder nå hjemsendelse av den drepte soldaten til hans familie. Det vil skje så raskt som praktisk mulig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere