- Prostituerte ikke mennesker

Statsadvokat Hans Jørgen Bender fører saken for påtalemyndigheten.

Statsadvokat Hans Jørgen Bender fører saken for påtalemyndigheten.

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): - Dersom du selger din kropp er du ikke menneske, forklarte den tiltalte georgieren i retten, om hvorfor jentene ble truet om de ikke gjorde som de fikk beskjed om.

Temperaturen mellom forsvarere og aktor er høy i Oslo tingrett. Tirsdag startet en av de antatte hovedmennene i trafficking-saken sin forklaring. Og forklaringen ble stadig avbrutt av åpen krangling mellom forsvarer og aktor.

Leste politiforklaring
Problemet er at den 31 år gamle mannen har forklart langt mer i politiavhør enn han ønsket å komme innpå i retten. Det førte til at aktor Hans J. Bender leste opp langt mer fra politiavhørene enn forsvarerne likte.

Hovedregelen er nemlig at retten skal ta stilling til det som blir forklart i retten, og ikke hva som har kommet fram i politiavhør.

- Ikke mennesker
- I politiavhør har mannen fortalt hvordan prostitusjonsmiljøet fungerer. Menn sitter og drikker, og etter hvert får de lyst på sex. De tilkaller jenter som er i et annet rom. Jentene vet hva som er forventet av dem. Mennene utøver vold for at de skal gjøre det som er forventet av dem. Har du forklart det til politiet, ville aktor Bender vite.

I politiavhør skal den tiltalte georgieren også ha fortalt at hvis de prostituerte ikke gjorde det som var forventet av dem, ble de fort kurert «med et par, tre slag i ansiktet».

- Jeg uttrykte min personlige mening om de prostituerte. Jentene visste hva de skulle gjøre og hva som er forventet av dem. Dersom du selger din kropp er du ikke menneske. En som selger sin kropp kan ikke forvente en annen reaksjon.

- Sett på tv
- Hvordan visste du dette, ville aktor vite.

- Jeg har sett det på tv, forklarte den tiltalte.

Mannen nekter for å ha hatt direkte befatning med prostitusjonsmiljøet, og hevder at det han vet, har han fått vite gjennom sin angivelige kjæreste - en av jentene som etter tiltalen har blitt utnyttet på det groveste av ham og de sju andre tiltalte. Mannen selv hevder at han var kjæreste til en av de prostituerte.

- Ble bearbeidet
- Du har i avhør fortalt at NN (hans påståtte kjæreste) ble bearbeidet i Litauen slik at de gjorde som de ble bedt om når de kom til Norge. Hva mente du med «bearbeidet».

- Hun fikk forklart for seg hva hun skulle gjøre i Norge, sa mannen.

Påtalemyndigheten mener at mannens «kjæreste» i virkeligheten var en av de prostituerte som ble disponert av sjefene i den kriminelle trafficking-organisasjonen.

- Betjene bossen
- I politiavhør har du forklart at ikke alle jenter blir sendt ut i prostitusjon med en gang, men at noen må vente fordi de skal betjene bossen. Dette med å betjene bossen. Hvor har du det fra?

- Det er jo en som bestemmer hvor jentene skal bli sendt. Det bestemmer de ikke selv. De må jo stå til disposisjon for bossen, sa mannen.

I retten har mannen sagt at han opplever det som absurd at han har blitt tiltalt for seksuell utnyttelse av jentene. Han mener at han tvert imot forsøkte å hjelpe sin kjæreste ut av miljøet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag