RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- PST drev ikke politisk overvåking

Sist oppdatert:
Hadde hemmelig informant i radikale miljøer.

EOS-utvalget fastslår at Politiets sikkerhetstjeneste ikke har drevet politisk overvåking i saken med informanten Christian Høibø, melderNRK.

I fjor vinter kom det fram at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i flere år hadde brukt Christian Høibø som hemmelig kilde inn i flere ytterliggående miljøer på venstre- og høyresiden.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) har gransket påstander om at det hadde foregått politisk overvåking som følge av kildebruken.

Utvalget, som har sju medlemmer, legger fram sin rapport for Stortinget torsdag. Ifølge NRK er konklusjonen at PST ikke drev politisk overvåking.

– Full frikjennelse

Journalist Kjetil Stormark har fulgt PST over mange år og mener dette er en full frikjennelse av sikkerhetstjenesten.

– Det er ikke noe overraskende resultat. Dette viser at selv om Christian Høibø trolig fremskaffet opplysninger på eget initiativ, har PST ikke registrert det, og det er i samsvar med det PST tidligere har uttalt, sier han til NRK.

Men Høibø står fortsatt på sitt.

– Man blir jo konfrontert med innholdet i listene sju år etter at de er blitt overlevert. Da er det enten noen som har fryktelig god hukommelse eller som sitter på referansemateriale, sier han.

Kontroll og samtaler

EOS-leder Eldbjørg Løwer har tidligere sagt at utvalget både ville gjennomføre arkivkontroll og samtaler og forsikre seg om at det fikk all informasjon.

«På bakgrunn av gårsdagens NRK Brennpunkt-dokumentar «Infiltratøren» og den påfølgende debatten, har EOS-utvalget på eget initiativ besluttet å undersøke påstander om politisk overvåking utført av PST og tjenestens bruk av den aktuelle kilden. Undersøkelsen vil blant annet omfatte samtaler med PSTs ledelse og ansatte, samt gjennomgang av tjenestens arkiver og registre, skrev Løwer i en pressemelding sendt 20. februar i fjor.

Snakket med Høibø

En av dem de ville snakke med var Høibø, som har fortalt at han blant annet kopierte medlemslistene i gruppen Internasjonale Sosialister og ga dem til sin kildefører i PST.

Sikkerhetstjenesten har hele tiden avvist at de oppbevarer et slikt materiale. Det er forbudt å registrere personopplysninger som følge av politisk ståsted i Norge.

Det ble også avdekket at Høibø var med på å bygge opp den høyreekstreme organisasjonen Norwegian Defence League. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere