*Nettavisen* Nyheter.

- PST trenger 100-200 nye stillinger

BEKYMRET: Kjetil Stormark sier PST i dag har rundt 530 stillinger i Oslo. Han mener det er behov for langt flere. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Terrorekspert Kjetil Stormark mener det haster å gi Politiets sikkerhetstjeneste økte ressurser.

OSLO (Nettavisen): -Hvis PST skal være i stand til å ivareta sine oppgaver med å ivareta beskyttelsen av norske samfunnsinteresser, må politikerne komme på banen og gi tjenesten økte ressurser. Jeg mener det vil være klokt å ruste opp PST med 100-200 nye stillinger de neste årene, sier Kjetil Stormark og peker på et generelt økt trusselnivå som årsak.

Denne sommeren er spørsmålet om PSTs ressurser og utfordringer aktualisert med trusselsituasjonen som førte til en kraftig opptrapping av politiberedskapen torsdag 24. juli.

Les også: - Faren er ikke over

Han viser blant annet til de norske Syria-krigerne - 70-100 personer - og økt polarisering generelt, der for eksempel aktiviteten til ytterliggående islamister kan utløse tilsvarende rekruttering til og mobilisering på høyreekstrem side.

Ser 10-15 år fram

Stormark tror Norge må forberede seg på et vesentlig skjerpet trusselnivå og behov for forsterket beredskap i løpet av bare tre til fem år og at trusselnivået generelt kan bli høyt de neste 10-15 årene. I tillegg er de ekstreme gruppene flere, mer uforutsigbare og mer krevende å følge med på.

Lærdommen fra 22. juli

Stormark mener PST er gode på de områdene de prioriterer, men at ressursene ikke strekker langt nok til å ta hele bredden av trusselbildet.

- Det var også lærdommen fra 22. juli, der Breivik lyktes i å bevege seg under den radaren PST hadde. Det er det vi for Guds skyld må unngå skjer igjen, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

PST: Politiets sikkerhetstjeneste har sitt hovedkvarter her i Nydalen i Oslo. Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

Kobler cyberspionasje til russerne

Stormark sier det har vært en økning i cyberspionasje mot Norge etter Ukraiana-konflikten oppstod.

- Dette koples, ifølge mine kilder, sterkere til Russland enn det norske myndigheter hittil har vært villig til å si offentlig, sier han.

PST har selv vært ute og advart mot økende russisk etterretningsvirksomhet mot Norge, men har ifølge Stormark hatt hendene for fulle med kontraterroroppgaver til å kunne prioritere å følge tilfredsstillende med på hva russerne driver med.

530 stillinger i dag

Stormark anslår at PST i dag har 530 stillinger i Oslo. I tillegg kommer stillinger i politidistriktene. Svenske Sapo har cirka 1000 stillinger.

- Det bor flere i Sverige, men her er befolkningstallet mindre relevant. Det er trusselbildet som er avgjørende for hvordan en sikkerhetstjeneste bør dimensjoneres for å kunne løse oppgavene sine på en tilfredsstillende måte. Jeg sier ikke at PST må få 100 nye stillingshjemler over natten, men det tar tid å oppjustere, og denne oppjusteringen må begynne nå, mens vi ennå har et handlingsrom, sier Stormark.

PST er pålagt og det pågår en omorganisering i etaten for å frigjøre ressurser, men Stormark mener dette alene langt fra er nok til å møte utfordringene.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.