RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

- Puslete gassmelding

Sist oppdatert:
Regjeringen vil satse på en trinnvis utbygging av infrastruktur for bruk av gass i Norge. - Puslete, sier Arbeiderpartiets energipolitiske talskvinne, Sylvia Brustad.

- Regjeringen har lagt for lite vekt på de samfunnsøkonomiske sidene i sine regnestykker om bruk av gass i Norge. Gass er infrastruktur på samme måte som veier og jernbane, og da må staten bidra, sier Brustad til TV 2 Nettavisen.

Vil ha infrastrukturselskap
Arbeiderpartiets energipolitiske talskvinne uttrykker skuffelse over Regjeringens gassmelding, som ikke anbefaler bygging av rørledninger for ilandføring av gassen nå.

- Det er for puslete og tafatt, sier Brustad. Hun mener staten burde bidra til å opprette et eget infrastrukturselskap med minimum tre milliarder kroner i egenkapital.

- Kortsiktig
Også Prosessindustriens Landsforening (PIL) uttrykker skuffelse over gassmeldingen:

- Det er svært kortsiktig av regjeringen når den avviser å delta i bygging av en infrastruktur for å øke bruken av gass innenlands. Stortinget må nå ta styringen og få saken inn på rett spor, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i PIL i en pressemelding.

Lier-Hansen mener det er uholdbart at regjeringen, som fikk i oppdrag av Stortinget å utrede hvordan staten skal delta i en finansiering av infrastruktur for bruk av gass på land, avviser dette.

Skritt for skritt
Regjeringen og olje- og energiminister Thorild Widvey presenterte sin gassmelding fredag. Her går de inn for en gradvis utbygging av infrastrukturen og transport med skip i stedet for gassrørledning.

- Det er klokt å begynne utbyggingen av infrastruktur i de områdene som har de beste naturlige forutsetningene, og utvikle markedene steg for steg. Dette er en videreføring av regjeringens politikk for økt bruk av gass, sier statsråden i en pressemelding.

I gassmeldingen går regjeringen inn for mer bruk av norsk gass på norsk jord, men de vil ikke ha en satsing som gaper over for mye på en gang.

Spredt marked
- Regjeringen vil bruke mer naturgass innenlands. I Norge er markedene for naturgass små og spredt på mange steder. Derfor vil det oftest være naturlig å levere gassen med skip, sier olje- og energiministeren.

Regnet på transport
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har analysert økonomien ved transport av gass. De har gjort beregninger av den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved å opprette to LNG-ruter (nedfrosset gass), en sørlig og en nordlig rute.

For Trondheim, Bergen og Grenland har NVE regnet på kostnadene ved både rørtransport, LNG- og CNG-transport (komprimert gass).

Analysene peker i retning av at det kan være mulig å selge nedfrosset gass i Norge til en pris som dekker kostnadene. En slik infrastruktur kan bygges ut etter hvert som markedet vokser. Gassrør vil kunne bli mer aktuelt når markedet er etablert, heter det fra Olje- og energidepartementet.

Nei til statlig eierskap
Olje- og energidepartementet har også gjennomført utredninger om ulike finansieringsformer med statlig deltakelse. Regjeringens vurderer det slik statlig eierselskap for investeringer i infrastruktur ikke vil bidra til å styrke lønnsomheten ved etablering av infrastruktur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere