RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pusset ransvåpen for Toska

Sist oppdatert:
Dan Pettersen satt i flere dager og pusset våpnene som ble brukt under Nokas-ranet, hevder kameraten.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): - Dan satt og pusset i flere dager. Jeg husker jeg kom hjem til han og det stinket av sånn pussemiddel. Og det lå gule pussefiller over alt, fortalte Thomas Ingebrigtsen i sin forklaring onsdag.

27-åringen fra Sandnes ble i tingretten dømt til fire års fengsel for medvirkning til Nokas-ranet. Siden dommen falt, har Ingebrigtsen valgt å fortelle mer om sin rolle.

Navngir flere
I retten i dag fortalte at han blant annet møtte Ridvan Halimi, Lars-Erik Andersen, Metkel Betew, Johnny Thendrup, Thomas Thendrup og Toskas avdøde venn, William Ellingsen, i huset til Dan Pettersen i Nedre Dalgate vinteren før ranet. Han navngav også en mann som var tenkt som sjåfør, men som måtte byttes ut på grunn av en benskade. Dermed overtok en annen mann som sjåfør, en annen venn av Toska som også er død i dag.

Ingebrigtsen hevder at han ble kjent kjent med David Toska gjennom en felles bekjent i Oslo sommeren 2003. Flere måneder senere kontakter David han i Stavanger og ba om hjelp til å skaffe en leilighet og en garasje.

Etter hvert fikk Toska leie huset til Dan Pettersen, og Toska spurte også om det var greit at det ble oppbevart våpen her, noe både Pettersen og Ingebrigtsen sa var ok.

Militærbakgrunn
Etter å ha fått fire bager med våpen inn i huset i januar, ble de to Rogalands-guttene nysgjerrige på innholdet og åpner bagene. Her finner de en mengde våpen, mange av dem rustne og gamle.

Senere kommer Toska tilbake og spør de to om de har sett på våpnene, noe de to mennene svarer ja på.

- Da spør Toska oss om hva vi synes. Jeg sier at det kanskje var litt mye, sa Ingebrigtsen.

Han forteller at Toska tar de to med opp på loftet hvor våpnene lå lagret. Sammen åpner de tre bagene og tar ut våpnene.

- Dan tar opp et våpen, tar ut magasinet og kikker inni. Det blir snakkom at Dan (Pettersen, red.anm.) har militærbakgrunn og David (Toska, red.anm.) spør om Dan kunne tenke seg å pusse våpnene. Dan sier: «Jo, det skulle ikke være noe problem», sa Ingebrigtsen.

Overrasket av Schumann
Mens de tre står og ser på våpnene, banker det kraftig på inngangsdøren.

- Jeg skal ikke snakke for de andre, men jeg fikk hjertet i halsen. Når du står i et hus fullt av våpen, så er det siste du ønsker at det skal banke på døren, sa Ingebrigtsen.

Men David beroliger de to og sier at han venter besøk. David går ned og åpner og kommer tilbake med Schumann, forteller Ingebrigtsen.

- Han hilser og virker som en hyggelig kar. Vi blir stående og se på dette, og jeg skjønner at også han har militærbakgrunn på måten han snakker, sa 27-åringen.

Etter en stund spør Schumann Dan Pettersen om han kunne tenke seg å kikke på et annet våpen også. Schumann henter da en AG3 fra naborommet. Pettersen tar opp geværet og ser på det.

- Han sier han kan pusse den og, men at det så mye bedre ut enn de andre, sa Ingebrigtsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere