*Nettavisen* Nyheter.

- Rahilas søster truet til å gifte seg

Foto: Privat

Eldstesøsteren til norske Rahila (20), som onsdag ble funnet død i Pakistan, skal ha blitt truet på livet til å gifte seg slik familien ønsket.

04.06.05 20:39

Det forteller en kvinne i det norsk-pakistanske miljøet til TV 2 Nettavisen. Kvinnen er sjokkert over dødsfallet til Rahila Iqbal. I likhet med Rahilas ektemann, mener hun det dreier seg om æresdrap. Hun forteller om sin kjennskap til saken mot å få være anonym.

- Drapstruet til å gifte seg
- At Rahila fikk det så vanskelig var ingen overraskelse. Flere jenter i hennes familie har fått trusler og er blitt tvangsgiftet. Eldstedatteren ble truet på livet. Nå sliter de med å komme ut av ekteskapene de er tvunget inn i. Det er ikke første gangen verken faren til Rahila eller andre menn i denne familien har giftet bort familiemedlemer mot deres vilje, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Rahila, som er oppvokst i Norge, ble ikke tvangsgiftet. Ekteskapet hennes skal imidlertid ha vært omstridt, fordi Rahila og ektemannen tilhørte to ulike trosretninger innenfor islam. Lørdag sier den avdødes bestevenninne til VG Nett at hun tryglet Rahila om å bli i Norge og ikke reise til Pakistan.

- Lurt til å reise ned
De to skal ha blitt enige om at Rahila ikke skulle reise. Allikevel dro 20-åringen. Onsdag 1. juni skal hun ha omkommet i en bilulykke. Den norsk-pakistanske kvinnen TV 2 Nettavisen har snakket med får seg ikke til å tro at det var tilfeldig. Hun har kjent Rahila i mange år, og omtaler henne som en venninne.

- Hadde hun ikke reist ned til Pakistan ville dette aldri ha skjedd. Denne familien har veldig mye makt, og det lokale politiet der nede kan de bare betale. Hvis ikke norske medier eller politi hadde tatt tak i saken, ville den ha vært glemt for lenge siden, mener hun.

- Jeg tror hun ble lurt til å reise ned, sier TV 2 Nettavisens kilde.

- Dette gir ingen ære
Kvinnen forteller at hun ikke er alene om sjokket over Rahilas dødsfall. På spørsmål om jenter og kvinner hun kjenner til frykter at det samme skal kunne skje med dem, svarer hun:

- Det varierer veldig. Men alle de jeg har snakket med i det pakistanske miljøet er helt sjokkert over det som har skjedd. Det er ikke til å tro. Hvis faren, som jeg tror står bak, tror at han fikk æren sin tilbake ved å gjøre noe sånn, så tok han helt feil. Kanskje noe slikt gir ære blant de mest fundamentalistiske mennene, men ikke blant andre, mener kvinnen.

Stoler ikke på politiet
Nå er hun redd dem hun mener står bak drapet ikke skal få sin straff.

- Hvis ikke vil det jo bare fortsette. Jeg håper politiet har satt inn masse ressurser på saken, og jeg håper at norsk politi reiser ned selv. Jeg stoler ikke på lokalpolitiet, fordi det er korrupt, understreker hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.