*Nettavisen* Nyheter.

- Ranerne skjøt først

Foto: (TV 2)

Påtalemyndigheten mener at ranerne, og ikke politiet, skjøt på Domkirkeplassen. Men aktor Tor Christian Carlsen poengterte i retten at det egentlig ikke har noen betydning.

04.01.06 16:28

Spørsmålet om hvem som skjøt først på Domkirkeplassen - politimann Erik Håland eller Johnny Thendrup eller hans maskerte ranskollega - har vært mye diskutert etter Nokas-ranet.

- Konklusjonen vår er at ranerne løsnet første skudd også på Domkirkeplassen, sa aktor Tor Christian Carlsen da han i dag gikk gjennom hendelsesforløpet ved Nokas om morgenen 5. april 2004.

Carlsen vektla forklaringene til de to polititjenestemennene som kom til stedet, men også sivile vitner. Flere vitner har forklart hva de hørte da de befant seg i området rundt Domkirkeplassen. Politiet kan bruke disse forklaringene, sammen med bilder fra overvåkingskameraene, til å tidfeste når disse vitnene hørte skudd.

- Kan ikke stemme
Når det gjelder Johnny Thendrups forklaring om at politiet skjøt først, mener Carlsen at den ikke kan stemme.

- Vår oppfatning er et Thendrup er til dels uklar og tildekkende om egen og makkers rolle, og at han bevisst eller ubevisst forskjønner egen handling i forhold til det som faktisk skjedde, sa Carlsen.

Politiet vet ikke om det var Thendrup eller hans kollega som skjøt først, men vet at Thendrup falt i bakken like etter klokken 08.14. Klokken 08.12 var Håland på vei mot hjørnet av Hennes & Mauritz-bygget. Vitner og overvåkingskameraer gjør det svært sannsynlig at skudd ble avfyrt før klokken 08.12.

- Satte livet på spill
- Politimennene satte livet på spill. Vi har hørt fra Håland at han regnet med å bli skutt. Og fra NN (politimannen som ble tatt som gissel) har vi fått vite at han ventet på å få en kule i ryggen da han løp i dekning. Han ofret egen sikkerhet for å dirigere sivile personer vekk fra fare, og ble tatt som gissel som følge av det. Tjenestemennene kunne ha kommet seg ut fra «varmen» på Domkirkeplassen, men gjorde ikke det. De ofret seg for tjenesten mer enn det som kan forventes av dem, sa Carlsen.

Men Carlsen poengterte at spørsmålet om hvem som skjøt først, egentlig er uten betydning.

- Ranernes plikt da dette inntraff, er banalt nok å legge ned våpnene og rekke hendene i været. Ikke under noen omstendigheter har de lov til å skyte. Selv ikke etter å ha blitt beskutt, sa Carlsen. Han poengterte også at Sefo har etterforsket tjenestemennenes handlemåte, og henlagt saken som intet straffbart forhold anses bevist.

- Det er en henleggelsesgrunn som brukes når man kan være sikre på at det ikke har skjedd noe straffbart. Politiets handlemåte var lovlig og forsvarlig, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag