*Nettavisen* Nyheter.

- Rått og umenneskelig mot asylsøkere

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener det er rått og umenneskelig at Utlendingsdirektoratet (UDI) nå går rettens vei med krav om utkastelse av 46 asylsøkere.

De 46 asylsøkerne nekter å flytte fra norske asylmottak, selv om de ikke har fått oppholdstillatelse i Norge, skriver Aftenposten.

Det dreier seg om personer som politiet ikke kan transportere ut av landet med tvang fordi de mangler identitetspapirer.

– Enda et overgrep
–Vi har dokumentert overfor Stortinget og regjeringen at de som nå skal settes på gaten, omfatter voldtektsofre, torturofre og tidligere fanger. For oss som møter disse menneskene og vet hva de har vært igjennom, er det å sette dem på gaten og sulte dem ut av landet å regne for enda et overgrep, sier fungerende generalsekretær i NOAS Rune Berglund Steen i en pressemelding.

Berglund Steen er enig i at asylsøkere med endelig avslag har plikt til å forlate landet, men han understreker at norske myndigheter må begrense bruken av brutalitet for å oppnå dette.

–Både Ethiopia og Eritrea er diktatoriske regimer som begår massive menneskerettsovergrep. Mange er simpelthen livredde for å reise tilbake. Vi tror konsekvensen blir at flere vil ende med å leve under umenneskelige forhold i Norge, uttaler Berglund Steen.

Ut på gata
UDI mener at tvangsfullbyrdelsesloven gir hjemmel for å sette asylsøkere på gaten på lik linje med folk som kastes ut av boligene sine fordi de ikke betaler husleie.

–Det er første gang en prosess som dette er iverksatt mot beboere i asylmottak, opplyser assisterende avdelingsdirektør Roald Kristiansen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

–Personene dette gjelder, har alle fått tilbud om å få bli i boende i mottak dersom de er villige til å samarbeide om frivillige løsninger for hjemreise, sier han. De første namsrettsavgjørelsene er ventet å foreligge i løpet av august.

Barn og familier med barn er unntatt fra den nye og strengere linjen fra UDIs side. Fra nyttår mistet alle asylsøkere som har fått sine søknader avslått, retten til å bo i statlige mottak fordi myndighetene mener det er urimelig at folk som ikke har lovlig opphold i landet skal få kost og losji på statens regning. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.