- Regjeringen belønner de lovløse

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Opposisjonen mener at regjeringen premierer lovløse tilstander blant asylsøkere.

18.03.09 14:34

Onsdag ble det kjent at regjeringen vil åpne for at de såkalte MUFerne (Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening) skal få bli i Norge.

Denne gruppen asylsøkere har vært en het politisk potet i flere år. I 2005 og 2006 fikk mange av de 130 kurderne fornyet sin oppholdstillatelse. Senere ble den trukket tilbake. Det førte blant annet til mye omtalte demonstrasjoner og sultestreiker utenfor Stortinget og Oslo Domkirke.

Les: Hjerterå utvisning

Nå har regjeringen på nytt snudd, og åpner for at disse mennene skal få bli i Norge.

- Disse sakene er av en helt spesiell karakter. Denne gruppen har vært i Norge i 10 år. Skiftende regjeringer har vurdert deres situasjon, med varierende konklusjoner. Dette har gitt dem et betimelig håp om fortsatt opphold i Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Les: MUFerne får ny sjanse

Snuoperasjonen for opposisjonen til å steile. Frp og Høyre mener at regjeringen nå premierer en gruppe som har vært i Norge uten oppholdstillatelse i flere år.

- Her gjør vi det klart for omverdenen at får man avslag om opphold er det bare å trenere saken så får man bli. MUFer-saken viser regjeringens, og særlig Arbeiderpartiets, manglende evne til å håndtere innvandringspolitikken. Det viser også at Aps uttalelser om å stramme inn innvandringspolitikken kun er et spill for galleriet. MUFerne har ikke krav på å bli i Norge. De har misbrukt systemet, og bør derfor sendes ut av landet, sier Frps innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen.

- Undergraver asylpolitikken
Høyres Bent Høie mener at regjeringens MUF-håndtering vil føre til økt asylstrøm, og vanskeliggjøre hjemsendelse av dem som får avslag.

- En ny runde i MUFernes sak vil undergrave en streng og rettferdig asylpolitikk, sier han.

- Inntrykket som nå skapes er at de som ikke forholder seg til lovverket til slutt blir belønnet med opphold, sier Høie. Høyre mener at denne gruppen asylsøkere for lenge siden skulle vært sendt ut av Norge.

- Alle de forhold som statsråden bruker som begrunnelse for en ny vurdering er allerede vurdert av Une (Utlendingsnemnda). På tross av dette har de kommet fram til at disse personene ikke tilfredsstiller kravet for å få opphold på bakgrunn av menneskelige forhold. Derfor innebærer ikke dette et punktum i saken slik statsråden hevder, men at det riktige punktumet som var satt fra Une oppheves

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.