- Regjeringen er på etterskudd

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Verken Helga Pedersen (Ap) eller Dag Terje Andersen (Ap) ville love Sørlandet slepebåt – før ulykken var ute.

04.08.09 19:27

Tirsdag erklærte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) at regjeringen vil etablere statlig slepebåtkapasitet på Sørlandet. Les pressemeldingen her.

Meldingen kommer fire dager etter at lasteskipet «Full City» drev på grunn utenfor Langesund i Telemark. Ulykken har ført til oljesøl på store deler av Sørlandskysten og kysten av Telemark og Vestfold.

- Det er veldig bra at de kommer med slepebåt til Sørlandet nå, men det er sent. Venstre har etterspurt en slik slepebåt flere ganger i Stortinget. Regjeringen er på etterskudd med noe som allerede burde ha vært på plass, sier Gunnar Kvassheim (V), leder i Stortingets energi- og miljøkomité, til Nettavisen.

Han peker også på at Venstre har foreslått å øke bevilgningene til oljevernberedskap med 170 millioner kroner, uten å få regjeringens støtte til dette.

I spørretimen
Representant Anne Margrethe Larsen (V) tok opp spørsmålet med daværende fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen i spørretimen allerede 21. mars 2007:

«Hva vil statsråden gjøre for å forbedre slepebåtberedskapen på Agderkysten?» spurte Larsen.

Andersen svarte blant annet:

«En nasjonal beredskap vil i størst mulig grad måtte basere seg på eksisterende tilgjengelige ressurser. Departementet har nå Kystverkets rapport til vurdering og vi ser denne rapporten i sammenheng med andre nødvendige tiltak. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om behovet for ytterligere tiltak innen oljevernberedskapen på et senere tidspunkt, herunder vurdering av ytterligere slepebåtberedskap på sørlandskysten.»

For andre gang
22. oktober 2008 tak Larsen igjen opp spørsmålet i spørretimen, nå med Helga Pedersen som fagstatsråd.

«Når vil statsråden ta Sørlandets beredskap på alvor?» spurte Larsen.

Pedersen takket for spørsmålet og svarte blant annet:

«Som sagt prioriterer Regjeringen arbeidet med en styrket oljevernberedskap. Vi har allerede styrket oljevernarbeidet generelt og vil fortsette å vurdere nødvendigheten av ytterligere tiltak i de kommende statsbudsjettene. Som en del av dette arbeidet blir også slepebåtberedskapen løpende vurdert.»

- Særdeles tilfreds
Også medlemmene i Stortingets transport- og kommunikasjonskomiteen ga i sin merknad til budsjettet for 2009 uttrykk for at Sørlandet måtte få en statlig slepebåt:

«Komiteen er kjent med at det er behov for å få på plass en slepebåt mht. oljevernberedskap langs sørlandskysten. Komiteen ber Regjeringen komme med en plan for ytterlige opptrapping av slepebåtkapasitet og da spesielt langs Sørlandskysten.»

Men regjeringsrepresentantene i komiteen erklærte seg like fullt godt fornøyde:

«Komiteens flertall, medlemmene frå Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er særdeles tilfreds med den opprustningen av oljevernberedskapen som er foretatt de siste årene.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.