*Nettavisen* Nyheter.

- Regjeringen sendte ut barn, nedprioriterte kriminelle

MÅTTE OMPRIORITERE: For å nå målene om tvangsreturer måtte ressurser internt i politiet omprioriteres, skriver Bergens Tidende. Arbeid som kastet for lite av seg ble avsluttet. Bildet er fra PUs utreisesenter på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Vi har hatt et for høyt fokus på måltall, sier tillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet (PU).

21.01.15 20:53

BERGEN (NTB): Justisminister Anders Anundsen (Frp) lovet å kaste ut rekordmange asylsøkere og kriminelle i fjor. Det endte med at flere barn ble sendt ut, skriver Bergens Tidende.

Da justisminister Anundsen i fjor fikk problemer med å nå egne måltall, måtte politiet legge om arbeidet, skriver Bergens Tidende tirsdag.

Regjeringen hadde lovet at 7.100 utlendinger uten lovlig opphold skulle kastes ut av landet i 2014. 1.900 av disse skulle være asylsøkere. Men allerede 12. mars i fjor får Politidirektoratet (POD) klar beskjed om at «antall returer innen asyl har vært for svak». Det viser referatet fra et styringsdialogmøte med Justisdepartementet.

Flere barn til Afghanistan og Nigeria

For å nå målene måtte ressurser internt i politiet omprioriteres. Arbeid som kastet for lite av seg ble avsluttet. Blant gruppen som får mindre fokus er utenlandske kriminelle, som er vanskelig å oppspore og tar mye tid.

I fjor høst begynte de endrede prioriteringer å gi resultater. Mens det i årets åtte første måneder i fjor ble sendt ut 25 lengeværende barn, var tallet 29 i september alene. Ifølge Politiets utlendingsenhet ble det returnert flest barn til Afghanistan og Nigeria i 2014. De utsendte afghanske familiene var stort sett lengeværende. Det samme gjaldt mange nigerianere som ble returnert med et charterfly i september. 20 av passasjerene var lengeværende barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

GA KLAR BESKJED: Allerede 12. mars i fjor ga Justisdepartementet ved statsråd Anders Anundsen (Frp) beskjed til  Politidirektoratet (POD) om at «antall returer innen asyl har vært for svak». Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


Intern frustrasjon

Tillitsvalgt Geir Pettersen i PU sier til avisa at det er frustrasjon i organisasjonen over at krevende saker ble droppet til fordel for lette saker.

- Vi har hatt et for høyt fokus på måltall, sier han ifølge bt.no.

Kjenner meg ikke igjen

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier følgende i en epost til Bergens Tidende.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i BTs påstander. Faktum er at det i 2014 ble returnert 7 prosent flere i kategorien «utviste/bortviste og andre» enn det som var måltallet for denne kategorien.

– Derimot ble det returnert 5 prosent færre i kategorien asylsaker enn det som var måltallet i den kategorien. At arbeidet med utvisning ble redusert fra august 2014 er ikke riktig, skriver han.

– Faktum er at i gjennomsnitt ble det returnert 189 utviste per måned i perioden januar til august i 2014. I perioden september – desember 2014 ble det i snitt returnert 270 per måned, sier Kallmyr.

INFOGRAFIKK: Her er tallene for tvangsreturer fra Politiets utlendingsenhet for 2014. Desembertallene har etaten i skrivende stund ennå ikke lagt fram.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag