RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Regjeringen stigmatiserer fattigbarna

Sist oppdatert:
Regjeringen stigmatiserer fattige barnefamilier når de ber kommunene være ekstra snille med de fattige før jul. Det mener SVs Sigbjørn Molvik.

- Fattige barnefamilier trenger en betydelig bedring av sin økonomi hele året, ikke bare veldedighet til jul. Her svikter regjeringens politikk og utviklingen går feil vei for dem som har minst, sier Molvik til TV 2 Nettavisen.

Han kommer i dag til å ta saken opp under i Stortinget i forbindelse med debatten om sosialbudsjettet for 2005.

60.000 norske barn lever i fattigdom
TV 2 Nettavisen kunne mandag avsløre at så mange som 60.000 norske barn ikke får feire «skikkelig» jul i år .

Fra før er det slått fast at 26.000 barn lever i familier med en inntekt som ligger under den norske fattigdomsgrensen. Men følger man EUs definisjon av fattige, faller om lag 34.000 nye barn inn i gruppen av familier som sliter med å gi sine barn det mange vil forbinde med en skikkelig jul.

- 255 millioner kroner ekstra i neste års budsjett er alt regjeringen har gjort i deres såkalte kamp mot fattigdom. Til sammenligning øker utgiftene til drift av departementene med 475 millioner, forteller Molvik.

- Stigmatiserende
Statssekretær Kristin Ravnanger (KrF) sa i går til TV 2 Nettavisen at Arbeids- og sosialdepartementet i et rundskriv har bedt landets kommuner om å vurdere ekstra tiltak for fattige familier i høytidene. Dette reagerer SVs sosialpolitiske talsmann sterkt på.

- Regjeringen kaster ansvaret over på kommunene med oppfordring om å være ekstra «snill» før jul. Det blir nok en gang et veldedighetsspørsmål om hvorvidt verdig trengende kan få en ekstraslant før jula. Dette er stigmatiserende og løser ingen problemer, sier Molvik til TV 2 Nettavisen.

- Barnetrygden blir i dag trukket fra når sosialhjelpen skal beregnes. Tenk deg om vanlige lønnstakere skulle oppleve det samme, legger Molvik til og ber blant annet om at denne ordningen opphører samtidig som kommunenes økonomi styrkes for å kunne hjelpe fattige familier med økonomien.

- Kan ikke styre kommunene
Ravnanger er ikke enig i Molviks kritikk og sier det er kommunenes ansvar å sørge for sosialhjelp.

- Staten kan kun gi kommunene veiledende retningslinjer i forhold til sosialhjelpen, så dette er ingen ansvarsfraskrivelse. Det er opp til dem om de ønsker å forholde seg til den. Deriblant har vi bedt kommunene om å vurdere å gi fattige barnefamilier noe ekstra til jul. Jeg kan ikke se at det er stigmatiserende, sier Ravnanger til TV 2 Nettavisen.

Hun hevder ellers at Bondevik-regjeringen har iverksatt en rekke tiltak og revidert de veiledende retningslinjene for at fattige barnefamilier skal få bedre kår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere