RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rene spekulasjoner om Havnå

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Advokat John Christian Elden mente det var tullete av aktoratet å trekke inn Erling Havnås mor.  

STAVANGER (Nettavisen): Elden påpekte at det ikke var grunnlag for å si at Erling Havnå var med på ranet av Postens brevsenter i Oslo, som han er tiltalt for i tillegg til Nokas-ranet.

Spesielt pekte han på aktoratets antydninger om at moren til Havnå, som tidligere har jobbet ved brevsenteret, kan være et slags bevis for at Havnå deltok i ranet.

- For det første, hvorfor vet dere og jeg at moren til Havnå jobbet der? Jo, fordi Havnå sa det til politiet som en del av begrunnelsen for hvorfor han ikke hadde vært med på dette, sa Elden i sin prosedyre i Gulating langmannsrett mandag.

- Rene spekulasjoner
Elden vektla at Havnås mor var postbetjent og overpostbetjent, og at hun derfor aldri har vært i verdisenteret der ranet fant sted i 2003.

- Det blir rene spekulasjoner, og spekulasjoner uten dekning i fakta når det skal brukes mot ham i bevisføringen, sa Elden i retten.

Han fortalte at også Havnå selv hadde jobbet ved det omtalte brevsenteret, men at dette var mange år før ranet, og i et helt annet lokale i Oslo sentrum.

Aktoratets sterke kort er derimot DNA fra Havnå som er funnet på en slegge og en bag som knyttes til ranet av brevsenteret. Dette holder ikke som bevis, mente Elden.

- Man kan ikke dømme noen ut fra noe som kan være en tilfeldighet. Det er en merkelig tilfeldighet at Havnå har DNA fra Postens brevsenter og Nokas, men også DNA knyttet til ranet av Hemsedal Sparebank. Men for det siste tilfellets vedkommende er han sjekket fullt ut, sa Elden.

- Ikke ansvar for dødsfall
Elden påpekte at det er lite som tyder på at Havnå virkelig var en av ranerne som tok seg inn i Postens brevsenter.

- Det er veldig lite i bevisbildet for lagmannsretten som tyder på det. Aktor forbigikk denne delen ved å si at det er ikke noe som utelukker at det kan være ham, i forbindelse med kroppsbeskrivelser og slike ting som er forholdsvis uklare, sa Elden.

Han beskrev den tidligere kjente idrettsutøveren som en tidligere ustraffet, skilt tobarnsfar, med en kanskje noe dårlig hukommelse.

I forhold til Nokas-saken sa Elden at Havnå ikke kunne dømmes for dødsfølgen.

- Det skal litt til å ta ansvar for noe man ikke var med på, når du ikke var til stede og ikke kunne hindre begivenhetens gang, sa advokaten, som også ba juryen om å svare nei på spørsmålet om Havnå skal dømmes for deltakelse i organsiert kriminalitet.

- Ja, Betew skal straffes
En annen forsvarer som kjempet for sin klient i Gulating lagmannsrett mandag, var advokaten til Metkel Betew, Marius Oscar Dietrichson.

- Betew skal ikke straffes av lagretten for å ha vært med på selve ranet. Det er det ikke bevis for at han har vært med på. Han har trukket seg, og jeg vil senere begrunne hvorfor det er bevist han har trukket seg, sa Dietrichson.

Han var likevel enig med statsadvokat Arild Dommersnes, som i forrige uke sa at Betew må dømmes uansett.

- Jeg er et stykke på vei enig med statsadvokat Dommersnes når han sier at Betes skal straffes uansett. Han skal nok, og må nok regne med å gå i fengsel for det han har vært med på, uavhengig av hvordan dere i juryen ser på Betews medvirkning. Men her stopper nok også enigheten mellom meg og statsadvokat Dommersnes, sa Dietrichson.

- Deltok i ransforbund
Aktoratet tror derimot ikke noe på påstanden om at Betew trakk seg fra ranslaget før ranet, og mener at han var en av mennene som var med inn i Nokas-lokalene ransdagen.

- Betew skal straffes, men ikke for det spørsmålet som dere er blitt forelagt, sa Dietrichson.

Han mente at aktors syn om at Betews tilbaketrekning uansett ikke er tilstrekkelig, bygger på en antagelse om at noen vester han skaffet også ble brukt i ranet.

- Det er det imidlertid ikke grunnlag for å legge til grunn. I beslaget har vi talt opp at det var vel 35 vester, men det er ikke 35 menn som var med. Det er hentet inn mer ustyr enn det som var nødvendig, vektla Dietrichson, og ba juryen innstendig om å svare nei på hovedspørsmålet om deltakelse i grovt ran, samt spørsmålet om dødsfølgen.

- Når jeg har sagt at Betew uansett skal i fengsel, så tror jeg det. Han har deltatt i et ransforbund, i forberedelsen av ranet. Selv om man trekker seg etterpå så er bestemmelsen brutt, så Betew slipper ikke unna, sa advokaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere