- Riis-Johansen er skadeskutt

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Tirsdag får han sjøkabeldommen.

01.02.11 09:07

Tirsdag får olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) overlevert rapportene fra de fire utvalgene som har vurdert sjøkabelalternativet i Hardanger.

Som Nettavisen skrev i helga, er Fremskrittspartiet sikre på at Riis-Johansen og regjeringen ikke kommer til å gå for sjøkabler i Hardangerfjorden.

Partiet er også skeptiske til ekstrakostnaden ved sjøkabler kontra luftspenn.

Les om lekkasjene fra rapportene lenger ned i saken.

Les egen sak: - Riis-Johansen sier at det er tull
Les egen sak: - Blir trolig kraftmaster i Hardanger

- Ikke dårligere alternativ
Høyre har ikke konkludert i saken, mens Venstre er krystallklare i sitt standpunkt - for sjøkabel.

- Vi kommer til å arbeide for at det er sjøkabelalternativet som velges. Det er ikke noe dårligere alternativ, sier Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, til Nettavisen.

Mandag kunne NRK melde at de nye uredningene om strømoverføring i Hardanger, slår fast at sjøkabel blir både vanskeligere og dyrere enn først antatt.

Les egen sak: - Sjøkabel blir dyrere og vanskeligere

- Ifølge lekkasjene fra utredningene blir sjøkabelalternativet dyrt. Har vi råd til dette?

- Ja, inntil et visst punkt må vi kunne håndtere det. Vi må se dette i lys av at andre ressurser kan gå tapt, både tap i forhold til reiselivsøyemed og i forhold til omdømme på hvordan vi forvalter en helt unik natur. Så det vil spille en rolle opp mot et kostnadsbilde for oss, sier Solum Larsen.

- Må skåne naturen
Venstre mener sjøkabler langt fra er et urealistisk prosjekt.

- Jeg håper først og fremst at det gjennom utredningene vises at det åpenbart er mulig å skåne naturen i Hardanger og gå for sjøkabler. Det er jo liten grunn til å tro at det ikke skulle være mulig ut fra hva vi vet fra fagmiljøene som jobber med slik teknologi, sier Venstres nestleder.

Han mener det også vil være verdifullt for bransjen om myndighetene og regjeringen faller ned på sjøkabler.

- Det vil være et utrolig løft for å videreutvikle teknologien i sjøkabelbransjen, som også vil være veldig verdifullt for fremtiden, sier Solum Larsen, som påpeker at også dette må tas med i det totale regnestykket.

Partiet mener det må iverksettes midlertidige tiltak i byggeperioden, som energiinnstrammingstiltak.

«Vi hadde ikke stått i denne situasjonen i det hele tatt om statsråden hadde fulgt opp sine egne løfter fra tidligere»
Helge Solum Larsen, Venstre

- Skuffet over Riis-Johansen
Solum Larsen sier Venstre er skuffet over olje- og energiministeren.

- Vi har gitt uttrykk for en skuffelse for den manglende agendaen og det manglende engasjementet fra statsråden, sier han.

Han mener vi ikke hadde vært i denne kraftkrisesituasjonen om Riis-Johansen hadde tatt tak i problemet tidligere.

- Vi hadde ikke stått i denne situasjonen i det hele tatt om statsråden hadde fulgt opp sine egne løfter fra tidligere. Han sa jo selv før forrige stortingsvalg at han var for et sjøkabelalternativ, men han fulgte ikke opp dette. Hadde han gjort det hadde vi antagelig vært mye lenger i prosessen, så vi hadde hatt et byggeklart sjøkabelalternativ nå, sier han.

- Bør Riis-Johansen gå av som statsråd som følge av dette?

- Hvem som bekler statsrådspostene i regjeringen Stoltenberg er det Stoltenberg som avgjør, sier han, og kommer samtidig med et spark til regjeringen:

- Hvis man ikke ser den langsiktige internasjonale verdien av Hardanger som et naturområde, så er det jo bortimot umulig å se at denne regjeringen skal ta naturhensyn i noe som helst, sier han.

Les egen sak: Sp-ledere positive til kraftlinjer

KrF: - Det blir et kunststykke
Kristelig Folkeparti er også spent på sjøkabelkonklusjonene, men partiet har ikke bestemt seg for hva de ønsker.

- Vi skal se de fagrapportene som kommer i morgen, og så har vi et program som sier at vi skal legge til rette for sjøkabler der det er mulig. Men vi må da definere hva kostnadene på en slik kabel blir i forhold til andre løsninger, sier KrFs representant i Energi- og miljøkomiteen, Line Hjemdal, til Nettavisen.

- Jeg gleder meg til å få fakta på bordet og få begynne å jobbe med saken, sier Hjemdal videre.

Hun sier hun har store forventinger til fagrapportene.

- Jeg har klare forventninger til at vi får et godt faglig grunnlag som vi kan fatte politiske beslutninger på. Håpet mitt er at vi nå kan være enige om at verden ser slik ut gjennom de fagrapportene vi får, og så er det politikerne som skal fatte politiske beslutninger ut fra fagkunnskapen, sier KrF-politikeren.

- Han er skadeskutt
Hjemdal sier hun også har forventninger til Riis-Johansens videre behandling av saken.

- Det blir et kunststykke å fatte politiske beslutninger i denne saken, men jeg forventer at Terje Riis-Johansen, som ikke sitter i en regjering som skal drive med spill og spetakkel, klarer det. At de ikke skal drive med spill og spetakkel var jo Stoltenbergs slagord i valgkampen i 2005, sier Hjemdal.

- Bør Riis-Johansen fortsette om olje- og energiminister etter denne saken?

- Terje Riis-Johansen er jo en skadeskutt olje- og energiminister, med først et mistillit i Mongstad-saken og på tilbaketoget i Hardanger-saken. Men Jens legger statsrådskabalen, så hvis Jens har tillit så kan ikke jeg som opposisjonspolitiker gjøre noe til eller fra, sier hun.

Uenighet i regjeringen
Mens Arbeiderpartiet har vært for luftlinjer, og SV vil ha sjøkabler, har Senterpartiet vært delt i spørsmålet.

Nå ser det imidlertid ut til å være mer enighet i Sp også. Nationen var i forrige uke i kontakt med 15 av partiets fylkesledere, og 11 av de 15 uttrykte en klar støtte til masteutbygging.

- Det blir trolig kraftlinjer
Tirsdag opplyser sentrale kilder både i og utenfor regjeringen at utvalgene skal ha kommet fram til at det er mulig å legge sjøkabler i Hardangerfjorden.

Men kildene opplyser også at kraftmaster er raskest og billigst, og vil derfor trolig bli den mest sannsynlige løsningen på saken, skriver avisen.

Sjøkabler vil være dyrere og ta lengre tid, ettersom denne løsningen vil kreve en endret eller ny konsesjon for prosjektet, påfølgende konsekvensutredning og ny konsesjonsbehandling, samt anbuds- og utbyggingsprosess.

- Strømregningen vil øke
Sentrale kilder opplyser overfor VG at sjøkabler vil ha en kostnad på fem milliarder kroner, mens kraftmaster vil koste rundt en milliard kroner.

Og regningen får forbrukerne, nærmere bestemt en ekstraregning over nettleien på 90 kroner per norske husstand hvert år de neste 35 årene. Smitteeffekten er også beregnet, det vil si at andre vil kreve sjøkabel om man nå går for det. Det vil betyr en ekstraregning per husstand på 750 kroner i året - i 35 år.

- Det er et problem allerede i dag at strømregningen er høy for mange. Og da må vi også ta hensyn til at jo dyrere løsning man velger, jo mer må man betale for strømmen, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.