- Riktig og svært gledelig

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Høyres Jan Tore Sanner nominerte fredsprisvinner Liu Xiaobo.

08.10.10 12:45

Sanner er svært godt fornøyd med valget av årets fredsprisvinner.

- Det er en riktig og modig beslutning. Det er en anerkjennelse til det viktige arbeidet som Liu har stått for og står for, men også en anerkjennelse for at menneskerettigheter og respekt for ytringsfriheten er grunnleggende for fredsarbeid, sier Sanner til Nettavisen.

Les også: Fredsprisen går til Xiaobo

- Jeg er veldig glad
Sanner nominerte selv den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo til årets fredspris, sammen med flere andre.

- Selvsagt er det spesielt morsomt siden jeg foreslo ham. Jeg har i hele mitt politiske liv brent for menneskerettigheter, og har engasjert meg for Cuba, Kina og andre steder. Så jeg er selvsagt veldig glad, sier Sanner.

Han mener prisen er en anerkjennelse til Xiaobo, men også en anerkjennelse til alle andre som sitter fengslet for sin kamp for demokrati og menneskerettigheter.

- Jeg har fulgt med på ham i flere år, men det er først det siste året jeg har sett at han peker seg ut for fredsprisen, sier Sanner.

- Engasjert i to tiår
Høyre-politikeren var raskt ute med å sende ut en pressemelding, ett minutt over klokken 11, da tildelingen ble offentliggjort.

- Visste du at det ble Xiaobo?

- Jeg håpet at det ble han, sier Sanner til Nettavisen.

- Hvorfor fortjener han fredsprisen?

- Han har vært engasjert i menneskerettighetsspørsmål i mer enn to tiår, og ble kjent allerede under massakren på den Himmelske freds plass. Han er også en av medforfatterne til det som heter Charter-08, som er et skrift for en demokratisk prosess i Kina, sier han.

- Vil bli reaksjoner
Sanner tror det vil komme reaksjoner på tildelingen, men at stormen raskt vil legge seg.

- Det kommer helt sikkert reaksjoner fra kinesiske myndigheter overfor Norge. Men jeg mener fredsprisen viser at Nobelkomiteen er uavhengig og ikke er åpen for press fra verken kinesiske myndigheter eller at de lar seg presse av norske myndigheter, sier Sanner.

- Så jeg legger til grunn at eventuelle reaksjoner vil være forbigående, sier han.

- Så du tror ikke prisen vil ødelegge for forholdet mellom Norge og Kina?

- Nei, jeg mener vi må stå opp for de verdiene vi tror på, sier Sanner.

- Livslang kamp
I nominasjonsbrevet skrev Sanner blant annet:

Lius personlige mot og livslange kamp for enkeltmenneskets rettigheter, overfor et mektig statsapparat, plasserer ham i en stolt rekke av menneskerettighetsforkjempere. Her oppvises selve ånden i Nobels fredspris: Den ukuelige og oppofrende kampen for det som er rett, også i møte med den største motgang.

Det Liu gjør minner oss om at det er noen verdier som alltid bør ligge til grunn for at et samfunn skal være godt og rettferdig, og at disse verdiene må kjempes for.

Jeg er av den overbevisning at vi som har vært så heldige å bli født i trygge og demokratiske stater, har en forpliktelse til å stå opp for disse verdiene – også i andre deler av verden, der mennesker i samme situasjon som Liu risikerer liv og helse for å oppnå det som vi så altfor lett tar for gitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag