RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ring barnevernet om incest

Sist oppdatert:
Barn innrømmer svært sjelden at de er incestofre. Nå ber rådgiver og incestoffer Marianne Lind om at flere alarmerer barnevernet hvis de fatter mistanke om overgrep.

- En trenger ikke være ekspert på seksuelle overgrep for å ta den telefonen. Alle som får en magefølelse på at noe er galt, kan gi en bekymringsmelding til barnevernet, sier Marianne Lind til TV 2 Nettavisen.

Kriminologen og gestaltterapauten er selv incestoffer. Da hun endelig torde å snakke om hva hun var blitt utsatt for, tok hun initiativ til Støttecenteret mot incest i Oslo. I dag er hun rådgiver ved senteret. Torsdag delte hun sine erfaringer under et seminar i Oslo om skyld og skam som resultat av seksuelle overgrep mot barn og unge. Hør hva hun sier om incest nederst i saken.

For sjelden
Lind mener at bekymringsmeldinger om mulige overgrep mot barn gis altfor sjelden.

- Hvis folk hadde ringt når det var bekymret, vil en få et synlig bilde av omfanget av de seksuelle overgrepene, sier hun.

Hvis ingen ringer, vil barnet forsette å leve i den terrorsituasjonen det er i, med frykt for nye overgrep og skyldfølelse i hjemmet.

Lind mener folk har for mye respekt for privatlivets fred, og påpeker at dette med incest fremdeles er særdeles tabubelagt.

Hun aner at overgrepssaker som Bjugn-saken kan ha gjort at folk kvier seg mer for å si ifra, i frykt for ikke å bli trodd. - I den saken ble jo hjelperne som meldte fra svært uglesett i ettertid, sier hun.

- Men det er bedre å gjøre noe enn ikke å gjøre noe, oppfordrer hun.

Nær familie
Undersøkelser ved Støttesenteret mot incest viser at et barns biologisk far oftest står bak overgrepene. Det gjelder også i Linds tilfelle.

- I og med at overgriperne gjerne er omsorgspersoner som en er veldig nært knyttet til, blir offeret gjerne enda mer skyldbetynget. Kvinnen eller mannen lurer på hva en har gjort galt, og hva en kan gjøre bedre for å få det til å stoppe, sier hun.

For barna fører de nære relasjonene til et behov for å beskytte.

- I forbindelse med overgrepssaker som havner i rettsapparatet, vil barnet svært sjelden avsløre hvem som står bak overgrepene. Hvis påtalemyndigheten da ikke finner nok bevis, kan barnet havne tilbake i familien der overgrepene fortsetter. Det er en forferdelig vanskelig situasjon, sier hun.

Ikke ti i hjel
Lind er overbevist om at den beste terapien for personer som har vært utsatt for incest, er at de snakker om det.

- Incest skal tales i hjel, ikke ties i hjel, sier hun.

Hennes egne undersøkelser blant kvinnelige incestofre og arbeidserfaring tilsier at samtale og menneskelighet er den beste behandling.

- Hvis terapeuten eller den en snakker med legger av seg sin rolle, men lytter som menneske, blir det mye enklere for incestofferet å få tillit til personen. Og tillit er helt avgjørende for personer som har vært utsatt for slike overgrep. De må lære seg å stole på folk igjen, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere