RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rjukan skal ikke legges ned

Sist oppdatert:
De 150 demonstrantene fikk i hvert fall ett svar de ønsket fra helseminister Sylvia Brustad.

Tirsdag besøkte Sylvia Brustad (Ap) Sykehuset Telemark på Grenland, og hun ble der møtt av flere busslaster med demonstranter fra Tinn kommune. Kommunen er nemlig rasende på ministeren, fordi hun har bestemt at fødestua «Lykkeliten» på Rjukan sykehus skal legges ned. De frykter også at sykehusets akuttfunksjoner, og i verste fall hele sykehuset, vil bli lagt ned.

Men aksjonistene - med varaordfører Turid Opedal (Ap) i spissen - er likevel litt lettet etter møtet med helseministeren.

- Vi fikk sterkere lovnader om sykehuset i dag enn det vi noen gang har fått før. Hun sa helt klart at Rjukan sykehus skal bestå, sier Opedal til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redder ikke «Lykkeliten»
De fikk imidlertid ikke alle svarene de ønsket. For fødestua «Lykkteliten» vil ikke Brustad redde.

- Hun sa klart fra om at hun ikke skulle gjøre noe med «Lykkeliten». Den er nedlagt, og vil bli nedlagt, sier Opedal.

Brustad ga likevel lovnader om at kommunen skal få være med på et pilotprosjekt, for å bedre forholdene for de fødende.

- Hun skulle gi en tilbakemelding om at kommunen skulle få et pilotprosjekt i forhold til å få et annet godt tilbud til de fødende, som vi da skal diskutere. Foreløpig vet vi ikke hva det er, men vi sier ja til å være med på å diskutere det. Vi skulle få et snarlig møte om det, sier varaordføreren.

Uenige om fødetall
Et av løftene i Soria Moria-erklæringen var et godt fødetilbud i distriktene, og det har vært et uttalt mål å bevare fødeavdelinger hvor det er over 40 fødsler i året. Og så mange fødsler har fødestua på Rjukan.

- Gjennomsnittet for fødsler for Rjukan og fødestua de siste ti årene er over 45, men de har selv bare sett på de siste årenes tall, som var 33. Det mener vi blir feil, sier Opedal.

Brustad begrunnet nedleggelser med at veldig mange i området føder ved andre sykehus.

- Når 70 prosent av de fødende som sokner til Rjukan føder andre steder, så må vi ta hensyn til dette, sa helseministeren ifølge ta.no under besøket.

Hun var likevel glad for at lokalbefolkningen engasjerer seg så sterkt i saken.

- Jeg synes engasjementet som befolkningen på Rjukan viser er bra. Så jeg kan si klart og tydelig at sykehuset på Rjukan skal bestå. Vi skal ha gode tjenester så nær folk som mulig. De som bor i nedslagsfeltet til Rjukan skal også være trygge på at de vil kunne få akutt hjelp der, sa Brustad.

Fikk fri for å delta
Over 150 personer deltok i demonstrasjonen, flere av dem kommuneansatte som hadde fått fri for å delta.

Rådmannen i den Arbeiderpartistyrte kommunen Tinn ga nemlig sine ansatte fri med lønn slik at de kunne være med på demonstrasjonen.

- Situasjonen for Rjukan sykehus er alvorlig. Det er viktig med mobilisering fra lokalsamfunnet, skrev rådmann Rune Lødøen i en e-post til alle de ansatte i helga.

Det ble også satt inn en annonse i lokalavisen, der lokalbefolkningen ble oppfordret til å møte fram når helseministeren kom på besøk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere