RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Jarl Fr. Erichsen

- Røkke hårreisende prisvinner

Sist oppdatert:
Amnesty har allerede sagt det. Nå følger flere politikere, aktivister og kulturpersonligheter etter: Røkke fortjener ikke Peer Gynt-prisen.

4. august skal Kjell Inge Røkke motta pris ved Peer Gynt-stevnet på Vinstra. Prisen deles ut hvert år til en som har markert seg positivt på det samfunnsnyttige planet, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

Sist uke sendte jurist og fredsaktivitst Fredrik S. Heffermehl et brev til alle stortingsrepresentantene der han krever at de trekker sine stemmer.

- Det tar seg veldig dårlig ut at landets folkevalgte gir en hederspris til en mann som har en tingrettsdom på 120 dager, i en sak som fremdeles er i rettssystemet, sier Heffermehl til Dagbladet. Han viser også til Aker Kværners engasjement på Guantanámo-basen.

Røkke ble kåret av et ukjent antall stortingsrepresentanter. Det er ikke offentlig hvem som har stemt, eller hvordan stemmene er fordelt. Heffermehl mener det er kritikkverdig at folkevalgte låner ut sin legitimitet til en kommersiell aktør som Peer Gynt AS. Professor Odd Nordhaug ved Norges Handelshøyskole er enig.

Skuespiller Agnete Haaland mener valget er «skammelig». Også generalsekretær Petter Eide i Amnesty, daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender og jusprofessor Ståle Eskeland stiller seg kritiske av samme årsaker. Eide kom for øvrig med en lignende uttalelse til NRK i april i år.

- Ibsen ville ha snurret rundt i graven om han visste det, sier tidligere kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere