*Nettavisen* Nyheter.

- Rolfsen-razzia minner om Snowden-saken

Jonathan Lundqvist, president i den svenske avdelingen av Reportere uten grenser er ikke nådig i sin dom av PSTs razzia mot norsk filmskaper. Her avbildet under en høring i svenske riksdagen om journalisters arbeidsforhold. Foto: Melker Dahlstrand (riksdagen.se)

Reportere uten grenser (RUG) mener Politiets sikkerhetstjenestes razzia hos Ulrik Imtiaz Rolfsen minner om Snowden-saken. Norge kommer til å falle på rankingen over land med best ytringsfrihet, mener RUG.

11.06.15 04:43

– Denne saken har en parallell til da det britiske etterretningsorganet GCHQ fikk avisen The Guardian til å ødelegge datamaskinene der de lagret Snowden-lekkede filer, sier Jonathan Lundqvist, president i den svenske avdelingen av RUG, til Dagsavisen.

Han viser til at GCHQs inngripen fikk Storbritannia til å falle mange poeng på rankingen over hvilke land som har best ytringsfrihet.

– Vi snakker her om metoder vi ikke forbinder med land hvor pressefriheten blir respektert, sier Lundqvist.

Han mener PSTs framgangsmåte setter kildevernet i en alvorlig skvis.

– Hvis folk ikke lenger skal kunne stole på at reportere får ha materialet sitt i fred uten at sikkerhetspolitiet tar seg til rette, vil det få enorme konsekvenser for ytringsfriheten, sier Lundqvist.

Kildevernet gjelder uansett hva journalister eller filmskapere jobber med, og det finnes kun noen unntak i krig, påpeker han.

– Men Norge er ikke i krig. Dette er uakseptabelt, sier Lundqvist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.