RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rusreformen lider under pengemangel

- Det bevilges ikke nok penger til at rusreformen kan virke som den skulle, sier generalsekretæren i Landsforbundet mot stoffmisbruk, Jan Erik Thoresen.

Fordi reformen ikke har vært vellykket i praksis så langt, mener Thoresen at den er et tilbakeskritt i behandlingen av stoffmisbrukere.

Thoresen sier at det er bevilget mer penger til behandling av rusmisbrukere, men pengene går til kommunene som rammetilskudd og ikke som øremerkede tilskudd.

Rusomsorgen taper
- I de kommunale striden om pengene fra rammetilskuddene, taper ofte rusomsorgen. Og av dem vi har kontakt med, er det 15 prosent av de private behandlingsinstitusjonene som opplyser at de har foretatt innskrenkninger av driften. Pengemangelen gjør at behandlingsmiljøer går i oppløsning, sier Thoresen.

Mer enn 200 behandlingsplasser står for tiden tomme på grunn av pengemangel. Og dette skjer i en situasjon der behandlingsbehovet hos narkomane er mer akutt enn noen gang, påpeker han.

Tre av fire barn døde
Til TV 2 fortalte en firebarnsmor fredag at tre av hennes barn er døde av narkooverdoser. Den siste døde 1. pinsedag i år, og nå frykter moren at den fjerde og siste også skal stryke med av overdose.

Thoresen sier at nesten halvparten av dem som ringer Landsforbundet, uttrykker bekymring over at det ikke finnes behandlingstilbud, og at det tar for lang tid for å få behandling.

- Det bør stå behandlingsplasser klare til enhver tid som kan ta imot narkomane som er motivert for behandling. Behandlingsmotivasjonen svinger ofte hos narkomane, og derfor er det viktig at et tilbud står klart når motivasjonen er der, påpeker Thoresen.

Som vanlige pasienter
Rusreformen trådte i kraft ved nyttår og innebærer at rusmiddelmisbrukere skal behandles som vanlige pasienter med fulle pasientrettigheter. Rusmiddelmisbrukerne har altså rett til behandling og rett til å velge hvor de skal få slik behandling.

I mai i år gikk Jan Ingvaldsen, lederen for, P22, en av flere kristne aktører i rusmiddelomsorgen, ut med kraftig kritikk av rusreformen. Hvis dagens situasjon vedvarer, vil det bli en massiv opphoping av misbrukere i behandlingskø og en tilsvarende nedleggelse av private behandlingsinstitusjoner, erklærte Ingvaldsen.

Daværende sosialminister Ingjerd Schou sa samtidig at det ikke er gitt mindre penger til kommunene for å løse oppgaven. Men hun ga uttrykk for at noen kommuner opptrer spekulativt for å spare penger, en atferd hun betegnet som uverdig.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere