*Nettavisen* Nyheter.

- Russetida kan gi vonde spor

Russetida kan få uante konsekvenser, og ny teknologi gjør det ikke bedre.

12.05.05 14:49

- Hvis du tøyer grensene og går for langt i russetida, ødelegger du for seg selv videre i livet, sier Allan Sande til TV 2 Nettavisen.

Han vet hva han snakker om, etter å ha tatt doktorgradsoppgave om nettopp russetida.

- Problemet hvis en går for langt i leken, og for eksempel blir filmet eller tatt bilde av, så vil en bli minnet på leken resten av livet. Det kan skade både helse, rykte og renomé, sier Sande.

Ny teknologi, deriblant internett, åpner for enda mer grensesprengende oppførsel.

Går lenger og lenger
Hvert eneste år hører vi om episoder der russen går langt, og ofte lenger enn sprellene som ble gjort året før. Grensesprengende knuteregler får russen til å tøye grensene.

Enkelte går veldig langt, og eksemplene er flere. I fjor ble det store medieoppslag da det ble kjent at flere russejenter deltok i en av filmene til pornoskuespiller Thomas Rocco Hansen.

I år har særlig en episode utpekt seg. Tirsdag kunne TV 2 Nettavisen fortelle at en russejente strippet i forsøk på å bli russepresident ved Atlanten videregående skole i Kristiansund. Strippingen ble filmet, og ble lagt ut på internett.

- Russen må gjøre noe nytt for at det skal ha noen virkning, etter samme logikk som ellers i samfunnet. De må hele tiden gjøre det bedre enn året før. Men hvis det blir for mange skandalebilder, er det ikke sikkert det blir så hyggelig, sier Sande.

- Gjør alt som ikke er lov
Han beskriver russetida som 17 dager med det motsatte, et vrengbilde av det normale.

- En gjør alt det som ikke er lov resten av året. Alt en ikke har hatt lov til å gjøre i oppveksten, gjør man i russetida. Det blir en time out fra normalsamfunnet, sier Sande til TV 2 Nettavisen.

Grensene for alt som er tabubelagt i samfunnet, og da særlig i forbindelse med sex og rus, blir sprengt.

- Det er det som gjør russetida spennende og morsom. Hele veien er det snakk om å tøye grensene, hele russetida bygger på den logikken og knutereglene er dette satt i system, sier eksperten.

Og når samfunnet utvider grensene, følger russen etter.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Man får karriere og ære for det som ikke er lov. Det er til og med knuteregler for å komme i media. Omtale i media er viktig for russen, det er en del av grensesprengningen, sier han.

- Ufortjent mye ris
Russepresidenten i Oslo og Akershus, Sophie Fuglesang, mener derimot at russen får ufortjent mye pepper.

- Jeg føler russen får så mye ufortjent ris, uansett hva russen gjør så er det galt. Det har på en måte blitt en tradisjon for det. Russen svartmales før de får lov til å bli russ, sier Fuglesang til TV 2 Nettavisen.

Hun synes det er synd at det er slik, og liker dårlig de årlige kritiske oppslagene i media.

- Stort sett all russ er veldig søte og greie, og gjør ikke noe galt. Noen få går litt lenger enn de andre, og så blir en fjær til ti høns med stygge overskrifter som skremmer alle og enhver, sier russepresidenten.

Fuglesang påpeker at russen gjør mye bra.

Klikk på bildet for å forstørre.


- I dag skal vi ha en rusfri veldedighetskonsert, der inntektene går til kreftsyke barn. Tidligere i år stilte over 100 russ opp for å samle inn penger til det samme formålet, men slike ting hører vi ingenting om, sier Fuglesang.

Avstand fra stripping
Russepresidenten tar likevel avstand fra strippingen i Kristiansund.

- At man må strippe for å bli russepresident, er forferdelig. En russepresident skal velges ut fra hvilke kvalifikasjoner man har for å kunne bli en god russepresident, påpeker hun.

Hva mener du om saken? delta i debatten i Veggavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.