*Nettavisen* Nyheter.

- Russisk spionskip i norsk farvann

I NORSK FARVANN: Det russiske fartøyet Yantar befinner seg mandag i norsk farvann. New York Times omtaler fartøyet som et spionskip. Foto: Faksimile marinetraffic.com

Frykter skipet kartlegger undersjøiske, fiberoptiske kabler som skal saboteres i en konfliktsituasjon.

26.10.15 17:08

Et russisk forskningsfartøy med navn «Yantar», som ifølge amerikanske etterretningskilder skal være et spionskip, befinner seg i norsk territorialfarvann, skriver TV 2, som siterer nettstedet aldrimer.no.

Mandag ettermiddag er fartøyet vest for lofoten og holder nordlig kurs.

- Vi følger med. Skipet har AIS (sporingssystem) om bord, og det avviker ikke fra normal seilingskurs, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvareets operative hovedkvarter (FOH) til Nettavisen mandag kveld.

Han vil ikke kommentere spekulasjonene om at Yantar er et spionskip.

- Det er vår jobb å følge med på all skipsaktivitet utenfor kysten, sier han.

Det er storavisen New York Times som siterer amerikanske etterretingskilder på at skipet i realiteten er et spionskip. Avisen skriver at amerikanske forsvarskilder frykter Russland kartlegger undersjøiske, fiberoptiske kabler som skal saboteres i en konfliktsituasjon. Et kabelbridd kan få internettforbindelser til å stoppe opp.

Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter også overfor aldrimer.no at de følger det russiske fartøyets bevegelser.

– Fartøyet som du nevner, seiler på nordlig kurs og er for øyeblikket vest av Lofoten, sier pressetalsmann ved FOH, Ivar Moen, til aldrimer.no mandag ettermiddag.

Bilde av RV Yantar hentet fra nettstedet Shipspotting.com:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.