*Nettavisen* Nyheter.

- Rydd opp i narkoparken

Stortingsrepresentant Trond Helleland (H) krever at politiet tar affære mot Oslos nye dopmarked, som er i ferd med å etablere seg på Grünerløkka.

01.07.05 19:39

Torsdag avslørte TV 2 Nettavisen Oslos nye dopmarked på Grünerløkka, der 60-70 aggressive og pågående ungdommer selger narkotika åpenlyst.

- Politiet har et ansvar å sørge for at det ikke blir omsatt narkotika åpenlyst, og at man ikke får et nytt Plata-område, sier stortingsrepresentant Trond Helleland til TV 2 Nettavisen.

Dopmarkedet på Grünerløkka blir betegnet som nettopp den nye Plata, og mesteparten av salget av hasj og «rekreasjonsdop» i Oslo omsettes i parken som ligger like ved legevakten.

- De må gripe inn
Helleland sitter i Stortingets justiskomite, og forventer at politiet nå tar affære.

- Jeg regner med at politiet følger situasjonen nøye, og at de griper inn hvis det blir for mye samling av narkomane på ett sted. De må sørge for at miljøet ikke fester seg, sier Helleland.

Han påpeker at målet med å bryte opp miljøet på Plata var å sørge for at narkotika ikke blir omsatt åpenlyst, særlig for å hindre at ungdom har et område hvor de kan få sitt første skudd.

- Det er viktig at dette miljøet ikke får et fast tilholdssted på nye steder. Jeg har liten sans for det dersom det blir en nyetablering av et Plata-miljø andre steder i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingspolitikeren lover å følge nøye med på utviklingen, og vil ta saken, og regner med at justisministeren vil engasjere seg dersom miljøet på Grünerløkka ikke blir gjort noe med.

- Det er ikke slik at de narkomane skal jages rundt heller, men vi skal ikke har utsalgssted på faste steder, det er uaktuelt, sier Helleland.

- Regnet med det
Fremskrittpartiets Jan Arild Ellingsen, som også sitter i justiskomiteen, deler Hellelands krav om at politiet må gripe inn.

- Politiet har forpliktelse til å oppsøke miljøet, for å bekjempe den kriminalitet de narkomane er involvert i, og for å forhindre rekruttering. Det skumleste vi gjør er å la miljøet være i fred, sier Ellingsen til TV 2 Nettavisen.

Han er likevel ikke overrasket over det nye Plata-området.

- Ingen av oss var vel så naive og trodde at alt skulle løse seg selv om vi fjernet det som var synlig på Plata. Jeg regnet med at det ville dukke opp igjen, det var bare et tidsspørsmål, sier Ellingsen til TV 2 Nettavisen.

Bedre samvittighet?
Han vektlegger at Oslo fortsatt har en stor utfordring når det gjelder de narkomane.

- Et hovedanliggende da Plata ble stengt var å sørge for at det første folk som kom til Oslo fikk se, ikke var narkotikamiljøet. Vi har flyttet miljøet, og kanskje gitt oss litt bedre samvittighet, sier Ellingsen.

Politikeren mener den eneste løsning vi har for å komme til livs med narkotikabruken, er tvangsbehandling av de narkomane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.