RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Røykfritt storting i framtida

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)
Røykelovens far tror jobbrøyken til slutt må stumpes - også på Stortinget.

Da KrF-leder Dagfinn Høybråten var helseminister og skulle innføre røykeloven i 2004, ble lovforslaget møtt med massive protester. I dag lever de fleste godt med loven, som regnes som en stor politisk suksesshistorie for KrF-lederen.

De fleste arbeidsplasser går også i retning av å bli helt røykfrie, men Stortinget holder seg fortsatt med to røykerom. Det tror ikke Høybråten vil vedvare.

LES OGSÅ:Er dette landets fineste røykerom?

- Å ha røykerom på en arbeidsplass er lovlig, men på stadig flere arbeidsplasser blir man enige om ikke å ha det. Framtida er helt røykfrie arbeidsplasser. Det bør også gjelde Stortinget, sier Høybråten i en kort kommentar til Nettavisen.

- Ikke vanlig arbeidsplass
Men Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre, syns ikke det er riktig å sammenligne Stortinget med andre arbeidsplasser.

- Stortinget er ikke en vanlig arbeidsplass. I perioder er stortingsrepresentantene her hele døgnet og vi er heller ikke underlagt arbeidsmiljølovens bestemmelser. Det er ikke realistisk å innføre totalt røykeforbud på Stortinget, sier Høie.

LES OGSÅ:- Er det rart vi blir syke?

- Hva med sigarettsalget i kantinen?

- Vi har mange tjenester her på Stortinget som du normalt sett ikke finner på andre arbeidsplasser, som for eksempel minibank. Her har du mulighet for å ordne det meste. Om røykerne kjøper sigaretter her eller på kiosken ved Grand Hotel - det syns jeg ikke betyr så mye fra eller til, sier Høie.

- Farligere å røyke
Høie karakteriserer seg selv som antirøyker og han var saksordfører for røykeloven. Han minner om at hensikten med røykeloven var å beskytte mennesker mot passiv røyking, ikke å forby røyking.

- Om stortingsrepresentanter og statsråder skal stå ute i gaten sent på kveld og natt når folk er livlige og det er mye aktivitet, så er det ikke alltid så lett å håndtere situasjonene som kan oppstå. Det har vært enkelte episoder som viser det, sier Høie.

LES OGSÅ:- Jeg er glad for røykerommet

- Hva er farligst av å røyke og å stå på fortauet på Karl Johan en kveld?

- Det er farligst å røyke. Det er veldig liten fare forbundet med å stå på Karl Johans gate, men det kan ha svært alvorlige følger om noe faktisk skjer. Faren ved å røyke er veldig stor, men det er langtidsvirkningen som er ille, svarer Høie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere