Gå til sidens hovedinnhold

- Samlet inn penger til terrorgruppe

Nordmann (40) tiltalt for terrorfinansiering.

Onsdag tok Det nasjonale statsadvokatembetet ut tiltale mot den norske statsborgeren som er av somalisk opprinnelse.

Den 40 år gamle mannen er tiltalt for å ha finansiert terrorhandlinger ved å samle inn, eller medvirket til å samle inn, minst 200.000 kroner som skulle sendes til personer i organisasjonen al-Shabaab i Somalia, for støtte til terrorhandlinger.

Innsamlingen av pengene skal ha skjedd i perioden fra august 2007 til februar 2008.

- Han har i hovedsak samlet inn pengene i Norge, og så har han samarbeidet med noen personer i Sverige. Disse har vært under etterforskning, men saken mot dem er henlagt, sier statsadvokat Pål Lønseth ved Det nasjonale statsadvokatembete til Nettavisen.

Tiltalen er den første norsk påtalemyndighet tar ut for terrorfinansiering.

- Overførte 135.000,-
Ifølge tiltalen skal mannen ha overført om lag 135.000 kroner til al-Shabaab i 2007 og 2008. En av de som mottok penger var lederen av organisasjonen, Aden Hashi Ayrow, som ifølge TV 2 ble drept i et amerikansk luftangrep i fjor.

Den militære organisasjonen al-Shabaab opererer i Somalia, og hadde og har som mål å styrte overgangsregjeringen og etablere et islamsk emirat som blant annet inkluderer Somalia, Nord-Øst Kenya og Ogaden i Etiopia.

- Al-Shabaab bruker militære virkemidler for å nå sin målsetting. Al-Shabaab bryter regelmessig internasjonalt anerkjente regler for krigføring, herunder direkte angrep mot sivile, opptrer under sine aksjoner uten synlige tegn som skiller medlemmene fra sivile, henretter krigsfanger uten rettergang og bærer dels sine våpen skjult, står det i tiltalen.

Påtalemyndigheten mener tiltalte var vel kjent med hvilke type operasjoner al-Shabaab sto for.

- Påtalemyndigheten mener videre at de gjerninger al-Shabaab sto for (og fortsatt står for) må klassifiseres som terrorhandlinger i lovens forstand, står det videre.

Nekter straffskyld
40-åringen har siden tidlig i fjor vært etterforsket av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Etterforskningen har pågått en stund. Opprinnelig var det tre siktede i saken, men for to av dem er saken henlagt etter bevisets stilling, sier statsadvokat Lønseth til Nettavisen.

Tiltalte har ikke erkjent straffskyld.

Han er løslatt i påvente av rettssaken, som foreløpig ikke er berammet.

- Må ta del i kampen
I tiltalen påpekes det at det ifølge FNs sikkerhetsråds vedtak om sanksjoner om Somalia er forbudt å levere våpen og militært utstyr av enhver art til Somalia, samt finansiere slike leveranser.

Det er videre forbudt direkte eller indirekte å yte teknisk bistand, finansiell og annen bistand knyttet til militære aktiviteter.

- Norsk påtalemyndighet har et ansvar sammen med andre land til å bekjempe terror, herunder terrorfinansiering, og da må vi ta vår del av den internasjonale kampen det er å stoppe finansiering av terror, ved å forsøke å begrense det så langt det råd er, sier Lønseth til Nettavisen.

Saken har en strafferamme på fengsel i 20 år.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene